Τεχνολογία: Όνειρο ή εφιάλτης;

Από τότε που εμφανίσθηκε ο άνθρωπος στη γη, προσπαθεί να καλυτερέψει τη ζωή του. Δημιούργησε και τροποποίησε όσα χρειαζόταν για να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του.

Από την εποχή της ανακάλυψης του τόξου, του τροχού και των μετάλλων και μετά, η ανάπτυξη της τεχνολογίας ήταν ραγδαία. Από το ένα μέρος η ζωή του ανθρώπου έγινε πιο εύκολη και πιο άνετη όπως στους τομείς, της υγείας-μεταφορών-ψυχαγωγίας κ.τ.λ. Αλλά από το άλλο μέρος, η κακή χρήση της τεχνολογίας καταστρέφει την ίδια τη ζωή και τον πλανήτη μας, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η πυρηνική τεχνολογία, η ακτινοβολία των τροφίμων και τελευταία η κινητή τηλεφωνία.

Πλαστικό

Το 1907 ο Αμερικανός Leo Baekeland εφηύρε το πρώτο 100% συνθετικό υλικό, και το ονόμασε Βακελίτη. Από τότε το πλαστικό κατέκτησε τον κόσμο. Σήμερα υπάρχει παντού γύρω μας, πλαστικές συσκευασίες, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές και πολλά άλλα. Ωστόσο με τη πάροδο του χρόνου, οι επιφυλάξεις των επιστημόνων γι’ αυτό το υλικό έχουν αυξηθεί, διαπίστωσαν ότι τα πλαστικά απορρίμματα διασπώνται πολύ δύσκολα και καταστρέφουν τόσο το έδαφος όσο και το βυθό των θαλασσών.Eπίσης ορισμένα είδη πλαστικών περιέχουν ουσίες που είναι καρκινογόνες ή προσβάλουν το ορμονικό μας σύστημα.

Κατεψυγμένα

Τα κατεψυγμένα προϊόντα εμφανίσθηκαν την δεκαετία του 1920. Τις πρώτες δεκαετίες η διάδοσή  τους ήταν περιορισμένη, αλλά από την δεκαετία του1960 και μετά τα κατεψυγμένα μπήκαν στην ζωή μας. Στο δυτικό κόσμο, όλα τα σπίτια έχουν ψυγείο, παρότι τα φρέσκα τρόφιμα συνεχίζουν να θεωρούνται πιο υγιεινά. Τα καταψυγμένα φαγητά είναι μια εύκολη λύση για τις νοικοκυρές.

Ακτινοβόληση τροφίμων

Η ακτινοβόληση των τροφίμων είναι μια διαδικασία που σκοτώνει και καταστρέφει όλα τα ζωντανά ένζυμα και τις βιταμίνες των τροφίμων, με σκοπό να τα κρατάει πιο πολλές ημέρες  να φαίνονται φρέσκα. Αυτή η διαδικασία είναι δυνητικά καταστροφική για την υγεία μας. Εξαλείφοντας ένζυμα, βιταμίνες και άλλα συστατικά, απαραίτητα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δίχως αυτά τα συστατικά γίνεται όλο και πιο αδύνατο και ανίκανο να καταπολεμήσει τις τόσες ασθένειες που σήμερα μας πολιορκούν.

Πυρινική τεχνολογία

Η πυρηνική ενέργεια είναι βέβαια η πιο φθηνή αλλά και η πιο καταστροφική. Τα πυρηνικά απόβλητα, είναι γνωστό, ότι είναι ραδιενεργά, δεν καταστρέφουν μόνο την ατμόσφαιρα αλλά προκαλούν στον άνθρωπο καρκίνο και μη επιδιορθωμένες βλάβες των χρωματοσωμάτων μας. Συνολικά μέχρι σήμερα, 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν ή παραμορφώθηκαν ή αρρώστησαν από την πυρηνική ενέργεια.

Κινητή τηλεφωνία

Η συχνή χρήση αυτής της τεχνολογίας, όπως πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν, καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του ανθρώπου και έχουν καταγραφεί βλάβες στο DNA . Παρά τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα, οι περισσότεροι άνθρωποι επιμένουν να τα χρησιμοποιούν συχνά, ακόμα και την ώρα που οδηγούν.