Κληρονομική η παιδική παχυσαρκία σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με νέα μελέτη

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς σε ποσοστό 35 -40 τοις εκατό, σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 100.000 παιδιά από έξι διαφορετικές χώρες.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, εξετάστηκαν παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ισπανία και το Μεξικό. Διαπιστώθηκε  ότι όσο πιο παχύ είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο βαραίνει η «κληρονομιά» των γονιών του.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης μάζας σώματος ενός παιδιού οφείλεται περίπου 20% στην μητέρα και 20% στον πατέρα του, άρα συνολικά 40% και από τους δύο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Ντόλτον.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία «καλπάζει» καθώς υπολογίζεται πως το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στη χώρα μας είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Economics and Human Biology.