Εντοπίστηκε το πιο φωτεινό άστρο πάλσαρ στο σύμπαν

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα πάλσαρ , δηλαδή έναν έναν περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων, ο οποίος είναι 1000 φορές πιο φωτεινός από ότι μέχρι τώρα πιστευόταν για τα άστρα αυτού του είδους.  

Σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ετών φωτός από την Γη, το παλσαρ που έχει το όνομα NGC 5907 X-1, είναι το πιο μακρινό του είδους του, καθώς βρίσκεται στον σπειροειδή γαλαξία NGC 5907.

Τα πάλσαρ ήταν κάποτε   τεράστια  άστρα που καταστράφηκαν από εκρήξεις «σούπερ-νόβα» στο τέλος της ζωής τους, και μετατράπηκαν σε πολύ μικρά, αλλά πολύ πυκνά άστρα νετρονίων. Έχουν την ικανότητα να περιστρέφονται σαν σβούρες  με μεγάλη ταχύτητα ,διαθέτουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, ενώ εκπέμπουν στο σύμπαν ισχυρή  ακτινοβολία.

NGC 5907 X-1: το φωτεινότερο και μακρινότερο άστρο πάλσαρ στο σύμπαν που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Διαστήματος (ESA) ,μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο ένα παλσαρ εκτοξεύει τόση ενέργεια όση απελευθερώνει ο ‘Ηλιος μας σε 3,5 χρόνια. Οι ακτίνες Χ από το συγκεκριμένο παλσαρ είναι 10 φορές πιο ισχυρές από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ. Η ενέργεια η οποία απελευθερώνεται από το αντικείμενο έχει προκαλέσει έκπληξη ακόμη και στους αστρονόμους. « Πρέπει να αλλάξουμε κάτι στα μοντέλα μας για να μετρήσουμε την τεράστια ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται από το αντικείμενο» , δήλωσε ο  Gian Luca Israel του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου  της Ρώμης στην Ιταλία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε από  διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton το οποίο ανήκει  στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Διαστήματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”.