Οι Βρετανοί δημιούργησαν τις πρώτες κότες παρένθετες μητέρες

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου του – ίδιου ερευνητικού κέντρου από όπου είχε προέλθει το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι»- κατάφεραν να βρουν έναν νέο τρόπο παραγωγής κοτόπουλων.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Μάικ ΜακΓκρού, δημιούργησαν μια γενετικά τροποποιημένη κότα, που δεν μπορεί να γεννήσει δικά της αβγά, αλλά ενεργεί ως «παρένθετη μητέρα» για άλλες κότες. Με αυτό τον τρόπο, σπάνιες ράτσες κοτόπουλων θα μπορούν να διατηρηθούν και για τις επόμενες γενιές  λένε οι ειδικοί.

Για να καταφέρουν να πετύχουν το σκοπό τους, οι επιστήμονες αφαίρεσαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (DDX4) που παίζει ρόλο-κλειδί στη γονιμότητα μιας κότας. Οι γενετικά τροποποιημένες κότες δεν μπορούσαν πλέον να παράγουν δικά τους αβγά, αλλά κατά τα άλλα δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Οι ερευνητές, σκοπεύουν να εμφυτεύσουν σε αυτές τις μεταλλαγμένες κότες γεννητικά κύτταρα από άλλα πτηνά-δωρητές, έτσι ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν μέσα στα αυγά. Έτσι, τελικά οι παρένθετες μητέρες θα παράγουν αυγά που θα περιέχουν το γενετικό υλικό του πτηνού-δωρητή.

«Ενδιαφερόμαστε για τα πουλερικά, επειδή είναι εκείνο το ζώο με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη και επίσης θέλουμε να προστατεύσουμε όλες τις διαφορετικές ράτσες πουλερικών που υπάρχουν» δήλωσε ο ΜακΓκρου.

Όπως είπε, όσο περισσότερο διατηρείται η γενετική ποικιλομορφία στα πουλερικά, τόσο πιο ανθεκτικά είναι αυτά είναι στις ασθένειες των πτηνών, όπως τα νέα στελέχη της γρίπης. Οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν μια μεγάλη τράπεζα γενετικών δεδομένων, η οποία θα διατηρεί κατεψυγμένα δείγματα από όσο γίνεται περισσότερα σπάνια πουλερικά.

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο οι εν λόγω γενετικά τροποποιημένες κότες θα μπορούσαν να είναι παρένθετες μητέρες όχι μόνο για άλλα είδη πολυερικών, αλλά επίσης για άλλα πιο μακρινά είδη, π.χ. απογόνους αετών. Από την άλλη, η ίδια γενετική τεχνική θα μπορούσε να δοκιμασθεί σε πάπιες, χήνες, ορτύκια κ.α.