Ευαίσθητα γαντια λάμπουν όταν έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες

Μηχανικοί και βιολόγοι του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ, συνεργάστηκαν και τελικά έφτιαξαν τα πρώτα «ζωντανά γάντια» τα οποία λάμπουν όταν έρχονται σε επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες.  

Τα γάντια διαθέτουν βιολογικούς αισθητήρες, οι οποίοι αποτελούνται από κύτταρα μικροοργανισμών που ζουν και τρέφονται μέσα σε ένα φιλμ υδρογέλης. Το ζωντανό υλικό των γαντιών δηλαδή τα βακτήρια τους, έχει επίσης την ικανότητα να αλλάζει κατά βούληση, έτσι ώστε τα γαντια να έχουν ευαισθησία σε διάφορα χημικά του περιβάλλοντος.

Σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS),  ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής μηχανικής Τίμοθι Λου, δήλωσαν ότι εκτός από γάντια, το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για «ζωντανούς» επιδέσμους.

«Μπορεί κάποιος να βάλει διαφορετικά είδη βακτηρίων σε αυτές τις συσκευές, προκειμένου να ανιχνεύει τοξίνες στο περιβάλλον ή ασθένειες στο δέρμα» δήλωσε ο Λου.

Το «κλειδί» είναι μια νέα βιοσυμβατή υδρογέλη -ένας συνδυασμός νερού και ενός ελαστομερούς υλικού-, που, χάρη στα θρεπτικά συστατικά της, επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να επιβιώνουν για πολλές μέρες εκτός του εργαστηρίου.

Το νέο υλικό μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος, στις ιατρικές διαγνώσεις, στην εγκληματολογία κ.ά.

Εκτός από γάντια και επιδέσμους, το ίδιο υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν σόλες παπουτσιών, ακόμη και ρούχα, που θα λάμπουν ανάλογα με το χημικό με το οποίο έρχονται σε επαφή.