Κοίλες στέγες δίνουν λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές του κόσμου οι οποίες υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Την λύση για αυτές τις περιοχές έρχεται να δώσει μια αρχιτεκτονική εταιρία από το Ιράν.

Η BMDesign Studios προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στο Ιράν και αλλού, προτείνει την δημιουργία ενός συστήματος με κοίλες στέγες.

Το σύστημα διπλής στέγης περιλαμβάνει μια θολωτή οροφή κάτω από μια λεκάνη απορροής σε σχήμα κούπας.  Οι κοίλες στέγες είναι θα είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να συλλέγουν ακόμη και τις ελάχιστες ποσότητες βρόχινου νερού, καθώς αυτό σχηματίζει σταγόνες και ρέει πριν εξατμιστεί. Παράλληλα δροσίζουν την κατοικία αφενός με τη σκιά που δημιουργούν, αφετέρου με τη ροή αέρα ανάμεσα στην κανονική και την κοίλη στέγη.

Το νερό μπορεί με τη σειρά του να φιλτράρεται για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο ή να ενσωματωθεί στα υδραυλικά συστήματα των κατοικιών για διαφορετική χρήση. Mαζεύεται σε ντεπόζιτα που είναι ενσωματωμένα στους τοίχους των κατοικιών συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Με το σύστημα αυτό, οι αρχιτέκτονες εκτιμούν πως θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 28.000 λίτρα νερού σε μόλις 923 τετραγωνικά μέτρα μιας κοίλης επιφάνειας της στέγης.