Η βιταμίνη D προστατεύει από το κρυολόγημα

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως η βιταμίνη D προστατεύει από το κρυολόγημα και από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πρόκειται για την πιο πειστική μέχρι σήμερα επιστημονική διαβεβαίωση ότι η βιταμίνη D, πέρα από το να είναι ζωτική για την υγεία των οστών και των μυών, παράλληλα ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των μυών» δήλωσε ο ο Carlos Camargo, υπεύθυνος τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Η ανάλυσή μας έδειξε επίσης ότι βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο» συμπλήρωσε.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D  με μεγαλύτερη ευαισθησία σε οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Το ζήτημα είναι ότι ενώ έχει διεξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών που σκοπό είχαν να διερευνήσουν την προστατευτική ικανότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν αντικρουόμενα.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριάν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου μελέτησε στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 25 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με πλασίμπο κλινικές δοκιμές, που αφορούσαν συνολικά περίπου 11.000 ανθρώπους που είχαν γίνει σε 14 χώρες. Η μελέτη εστιάσθηκε στη σχέση της βιταμίνης D με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από τις απλές (κρυολογήματα) έως τις πιο σοβαρές (πνευμονίες).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η καθημερινή ή εβδομαδιαία λήψη συμπληρωμάτων είχε μεγαλύτερα οφέλη για τα άτομα που είχαν πιο σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D, καθώς σε αυτά μειωνόταν στο μισό ο κίνδυνος εμφάνισης αναπνευστικής λοίμωξης.  Και οι υπόλοιποι συμμετέχοντας όμως παρουσίασαν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα από την τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.  Αντίθετα η περιστασιακή λήψη βιταμίνης D σε μεγάλες δόσεις δεν παράγει σημαντικά οφέλη.