Οργανικό υλικό ανακαλύφθηκε στη Δήμητρα

Το διαστημικό σκάφος της NASA, Dawn, κατάφερε να εντοπίσει οργανικό υλικό, στην Δήμητρα, τον μικρότερο  πλανήτη  νάνο  του Ηλιακού μας συστήματος και τον μοναδικό που βρίσκεται μέσα στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών.

Το υλικό ανακαλύφθηκε μέσα και γύρω από έναν ένα κρατήρα στο βόρειο ημισφαίριο που ονομάζεται Ernutet. Τα οργανικά μόρια περιείχαν άνθρακα, και θεωρούνται σημαντικά, καθώς αποτελούν θεμελιώδεις λίθους της ζωής στη Γη.

Η νέα ανακάλυψη τοποθετεί την Δήμητρα σε εκείνη την ομάδα των ουράνιων σωμάτων του ηλιακού συστήματος  στην οποία έχουν εντοπιστεί οργανικές ενώσεις. Εκτός από την Δήμητρα οργανικές ενώσεις έχουν βρεθεί επίσης και σε διάφορους μετεωρίτες αλλά και αστεροειδείς. Η Δήμητρα μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με μετεωρίτες που είναι πλούσιοι σε νερό και οργανικές ενώσεις – ιδιαίτερα με μια ομάδα μετεωριτών που ονομάζονται ανθρακούχοι χονδρίτες. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ της Δήμητρας και των μετεωριτών.

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο Dawn έφτασε  στη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου του 2015 και στόχος της αποστολής του είναι να βοηθήσει στο να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των πλανητών. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του DAWN είναι ότι προωθείται με τρεις κινητήρες ιόντων ξένου. Είναι ο πρώτος βολιστήρας της ΝΑΣΑ με αυτό τον τύπο προώθησης.