Ζηλανδία η νέα ήπειρος;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «GSA Today» της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω από μια μέχρι σήμερα άγνωστη ήπειρο, η οποία είναι βυθισμένη κάτω από τα νερά του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού. Το όνομα που της έχουν δώσει οι επιστήμονες είναι «Ζηλανδία» (Zealandia).

Οι ερευνητές αναφέρουν την Ζηλανδία σαν μια ξεχωριστή γεωλογική οντότητα, διαχωρισμένη από την Αυστραλία, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ήπειρος.  Γεωλόγοι με επικεφαλής τον Νικ Μόρτιμερ οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία για πάνω από 20 χρόνια, αναφέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος της (σε ποσοστό 94%) βρίσκεται κάτω από το νερό. Σήμερα μόνο το 6% παραμένει πάνω από το νερό, με τη μορφή κυρίως της Νέας Ζηλανδίας και της Νέας Καληδονίας.

Παρά το γεγονός ότι η «Ζηλανδία» παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος της βυθισμένη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι γεωλογικά είναι μία σαφώς ορισμένη και ενιαία περιοχή που αξίζει να καταταχτεί ως ήπειρος.

Το μέγεθος αυτής της «κρυμμένης» ηπείρου αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και πιστεύεται πως κάποτε ήταν μέρος της υπέρ-ηπείρου Γκοντβάνα, όμως διασπάστηκε από αυτή πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Η ήπειρος Ζηλανδία σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε ποσοστό 94% κάτω απο το νερό

«Αν μπορούσαμε να στραγγίξουμε τους ωκεανούς του πλανήτη, τότε η Ζηλανδία θα είχε εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ως ήπειρος» δηλώνει ο Μόρτιμερ.

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει διεθνής επιστημονικός οργανισμός που να αποφασίζει επίσημα για τις νέες ηπείρους, συνεπώς οι γεωλόγοι που διεκδικούν το δικαίωμα της Ζηλανδίας να αναβαθμισθεί σε ήπειρο, θα πρέπει πρώτα να πείσουν πολλούς συναδέλφους τους για να δημιουργήσουν «ρεύμα» υπέρ της άποψής τους. Αλλιώς, η πρότασή τους θα μείνει σε θεωρητικό επίπεδο.