Ηχητικά κύματα εναντίον των τσουνάμι

Τα τεράστια κύματα που προκαλούνται από τα τσουνάμι, μπορεί τελικά να μην είναι ασταμάτητα καθώς είναι δυνατόν να εξουδετερωθούν με τη χρήση στοχευμένων ηχητικών κυμάτων.

Αν απελευθερωθούν  την κατάλληλη στιγμή τα λεγόμενα ακουστικά κύματα βαρύτητας, μπορούν να εξουδετερώσουν την τεράστια ενέργεια των τσουνάμι, σύμφωνα με τον Ουσάμα Κάντρι, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Αυτού του είδους τα κύματα, μπορούν να φτάσουν βαθιά κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, ταξιδεύοντας μεγάλες αποστάσεις σε υψηλές ταχύτητες.

«Μέχρι τώρα, έχει δοθεί ελάχιστη προσοχή στην προσπάθεια μετριασμού των τσουνάμι και το δυναμικό των κυμάτων ακουστικής βαρύτητας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Στην πράξη, η δημιουργία των κατάλληλων κυμάτων ακουστικής βαρύτητας εισάγει σοβαρές προκλήσεις λόγω της υψηλής ενέργειας που απαιτείται για μια αποτελεσματική αλληλεπίδραση με ένα τσουνάμι» δήλωσε ο Κάντρι.

Το τσουνάμι του 2004 στον στον Ινδικό Ωκεανό, προκάλεσε τον θάνατο ανθρώπων σε 14 χώρες

Σύμφωνα με το σχέδιο του Κάντρι,  τα ακουστικά κύματα θα χτυπούν συνεχώς τα τσουνάμι και κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό, το πλάτος των κυμάτων θα μειώνεται. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει τα ηχητικά κύματα να δημιουργηθούν ή να ελεγχθούν  τεχνητά.

Τα τσουνάμι τα τελευταία χρόνια έχουν κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ έχουν προκαλέσει και πολύ σοβαρές καταστροφές.  Μόνο το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, προκάλεσε τον θάνατο 230.000 ανθρώπων.