Οι κίνδυνοι απο τη διατροφή χωρίς γλουτένη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς την ακολουθούν και άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη.

Όταν όμως ακολουθείται η συγκεκριμένη διατροφή χωρίς να υπάρχει λόγος, τότε μπορεί αυτό να επιφέρει και κάποιες παρενέργειες.

Το να αποκλείσουμε εξ’ ολοκλήρου τη γλουτένη από τη καθημερινότητά μας μπορεί να φέρει περίεργα αποτελέσματα. Aν δεν υπάρχει καθόλου αυτή η πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, αδρανοποιείται το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της και σε περίπτωση επιστροφής στην γλουτένη, δεν θα έχει το συγκεκριμένο ένζυμο τη ικανότητα να λειτουργήσει όπως πρέπει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φέρει συμπτώματα όπως αέρια, δυσφορία και πρήξιμο στη κοιλιά μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο αποκλεισμός των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας και διατροφικών ελλείψεων.

Πολλοί επίσης άνθρωποι αποφεύγουν τη γλουτένη επειδή πιστεύουν  ότι έτσι μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, κάτι που όμως δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Αντίθετα, σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό και υδράργυρο, τοξικά μέταλλα που συντελούν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και νευρολογικών διαταραχών.

Η  Μαρία Αργκος, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας, μελέτησε μαζί με τους συνεργάτες της, στοιχεία απο μια παλιότερη έρευνα, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της δίαιτας χωρίς γλουτένη και των βιοδεικτών τοξικών μετάλλων στα ούρα και στο αίμα. Ανακάλυψαν οτι 73 απο τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι έκαναν διατροφή χωρίς γλουτένη την περίοδο 2009-2014.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν διατροφή χωρίς γλουτένη, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού στα ούρα τους και υδραργύρου στο αίμα τους. Είναι αξιοσημείωτο πως τα επίπεδα υδραργύρου ήταν έως και 70% υψηλότερα ενώ τα επίπεδα αρσενικού ήταν διπλάσια.

Η Δρ. Αργκος δήλωσε σχετικά με  τα αποτελέσματα της έρευνας : «Η μελέτη δείχνει ότι περνούν απαρατήρητες ορισμένες σοβαρές συνέπειες της δίαιτας χωρίς γλουτένη. Άρα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες επί του θέματος ώστε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αρσενικού και υδραργύρου, σε όσους κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη»