Μυστηριώδη γεωγλυφικά στα δάση του Αμαζονίου

Πριν από 2000 χρόνια περίπου, αρχαίοι άνθρωποι δημιούργησαν εκατοντάδες μυστηριώδη γεωγλυφικά και χωμάτινες κατασκευές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Νέα στοιχεία τα οποία ήρθαν στο φως από ειδικούς, παρέχουν  πληροφορίες για το πώς ζούσαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί στον Αμαζόνιο, πριν οι Ευρωπαίοι φτάσουν στην περιοχή.

Η αποψίλωση των δασών  του Αμαζονίου, στη δυτική Βραζιλία που έγινε τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην ανακάλυψη περισσότερων από 450 μεγάλων γεωμετρικών γεωγλυφικών.

Ο λόγος για τον οποίο έγιναν αυτές οι κατασκευές είναι ελάχιστα κατανοητός, αλλά θεωρείται απίθανο να υπήρχαν κατοικίες γύρω από αυτά, δεδομένου ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ανακτήσει πολύ λίγα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Με βάση την διάταξη τους, δεν προκύπτει ότι φτιάχτηκαν για αμυντικούς λόγους. Το πιθανότερο είναι πως χρησιμοποιήθηκαν σποραδικά, σαν χώροι λατρείας.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Jennifer Watling, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας και άλλους ερευνητές από την Βραζιλία και τη Βρετανία. «Το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές ήταν κρυμμένες για αιώνες κάτω από τα φύλλα των δένδρων ανατρέπει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα ότι δηλαδή τα δάση της Αμαζονίας είναι παρθένα οικοσυστήματα»  είπε η Watling.

Γεωγλυφικά έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, με πιο διάσημα αυτά της Νάζκα του Περού, που είναι άκρως εντυπωσιακά, αν τα δει κανείς από τον ουρανό. Πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι τα γεωμετρικά γεωγλυφικά στις στέπες του Καζακστάν και αυτά στην Ιορδανία με σχήμα τροχού.