Γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε τρωκτικά

Μια ακραία μορφή κληρονομικής κώφωσης θεραπεύτηκε σε τρωκτικά, κάτι που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για την θεραπεία σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί με γονιδιακά ελαττώματα που επηρεάζουν την ακοή και την ισορροπία

Τα ποντίκια έπασχαν από το σύνδρομο Usher, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί κώφωση, διαταραγμένη ισορροπία και τύφλωση σε ανθρώπους. Οι ερευνητές κατάφεραν  να εισάγουν  τα κατάλληλα γονίδια στο έσω ους των πειραματόζωων και έτσι να τα θεραπεύσουν από το σύνδρομο.

Μετά την θεραπεία  ένας αριθμός κωφών  ζώων μπορούσαν να ακούσουν ήχους των οποίων η ένταση έφτανε μέχρι τα 25 ντεσιμπέλ, ενώ η αίσθηση της ισορροπίας τους βελτιώθηκε επίσης σημαντικά. Τα 19 από τα 25 τρωκτικά μπορούσαν να ακούσουν ήχους λίγο πιο κάτω από τα 80 ντεσιμπέλ, δηλαδή ήχους με ένταση η οποία είναι διπλάσια από αυτή μιας απλής συνομιλίας μεταξύ δυο ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα όταν έγινε 10 με 12 μέρες μετά την γέννηση των κωφών  τρωκτικών.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας , Κωνσταντίνα Στανκοβιτς, δήλωσε: «Με πάνω από 100 γονίδια που είναι ήδη γνωστό ότι προκαλούν κώφωση στους ανθρώπους, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν τελικά από αυτή τη γενετική τεχνολογία»