Οι πολλές κεφαλιές στο ποδόσφαιρο αυξάνουν τον κίνδυνο διάσεισης

Οι ποδοσφαιριστές που χτυπάνε τη μπάλα πιο πολλές φορές με το κεφάλι τους ,έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα διάσεισης σε σχέση με άλλους ποδοσφαιριστές που δεν το κάνουν αυτό συχνά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους  παίχτες οι οποίοι χτυπάνε τα κεφάλια τους  με άλλους παίκτες  σε κάποια μονομαχία για τη μπάλα. Αν αυτό συμβαίνει δυο ή τρεις φορές σε μια περίοδο 2 εβδομάδων,  οι παίκτες αυτοί θα έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να πάθουν διάσειση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 222 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες  που έπαιζαν σε ομάδες της Νέας Υόρκης.  Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άντρες έκαναν κατά μ.ο 44 κεφαλιές ανά 15 ημέρες ενώ οι γυναίκες έκαναν 27. Το 37% των ανδρών ανέφερε οτι συγκρούστηκε στον αέρα με το κεφάλι άλλου παίκτη,  τη στιγμή που για τις γυναίκες το ποσοστό αυτό ήταν 43%

Το 20% όσων είχαν συγκρουστεί με κάποιον άλλο παίκτη με το κεφάλι, εμφάνισαν μέτρια ως σοβαρά συμπτώματα διάσεισης, ενώ 7 άτομα εμφάνισαν πολύ σοβαρά συμπτώματα (πονοκέφαλος, σύγχυση, ζαλάδα).

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο καθηγητής ακτινολογίας και ψυχιατρικής Μάικλ Λίπτον, δήλωσε πως  «οι κεφαλιές και όχι μόνο οι συγκρούσεις κεφαλιών σχετίζονται με τα συμπτώματα διάσεισης. Τα ευρήματά μας εγείρουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τις κεφαλιές και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα αυτό».