Που σχηματίζονται τα περισσότερα άστρα;

Σε ορισμένους γαλαξίες σχηματίζονται άστρα εξαιρετικά γρήγορα και με τρομακτική ένταση. Πρόκειται για τους λεγόμενους γαλαξίες starbust και και ο ρυθμός με τον οποίο γεννιούνται τα νέα άστρα εκεί είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος απ’ ότι σε έναν κοινό γαλαξία.

Η έρευνα γύρω από τους γαλαξίες starbust έχει ξεκινήσει, αλλά η πιο διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει πως η έντονη αστρική γένεση οφείλεται σε μια πολύ κοντινή προσέγγιση ή σύγκρουση με ένα γειτονικό τους γαλαξία

Τα ωστικά κύματα της σύγκρουσης διαχέονται σ’ ολόκληρο το γαλαξία και συγκρούονται με νέφη αερίων και ύλης, τα οποία έτσι καταρρέουν και δημιουργούν εκατοντάδες άστρα. Τα άστρα αυτά, λόγω του μεγέθους τους καταναλώνουν γρήγορα τα πυρηνικά τους καύσιμα και εκρηγνυνται ως σουπερνόβα. Οι εκρήξεις αυτές, με τη σειρά τους, δημιουργούν νέα ωστικά κύματα, που διαπερνούν το γαλαξία, προκαλώντας μια αλυσίδα αλλεπάλληλων αστρικών γενέσεων, μέχρι να διαλυθούν τα νέφη της ύλης και αερίων.

Στον Μ82 γεννιούνται δεκαπλάσιες ποσότητες άστρων απ’ ότι στο δικό μας Γαλαξία. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν πως η μετατροπή του Μ82 σε starbust οφείλεται σε μια πολύ στενή προσέγγιση του με τον γειτονικό του μεγάλο γαλαξία Μ81, στο κοντινό παρελθόν.