Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον βήχα

Ο βήχας προκαλείται όταν ιοί, βακτήρια, σκόνη, γύρη ή άλλες ουσίες ερεθίζουν τις απολήξεις των νεύρων στους αεραγωγούς μεταξύ του λαιμού και των πνευμόνων.

Στην πραγματικότητα ο βήχας αποτελεί ένα αντανακλαστικό, που εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενη εισπνοή και βίαιη εκπνοή, με πίεση του αέρα. Στον βήχα, η εισπνοή κρατά συνήθως πάνω από 2 δευτερόλεπτα, ενώ η βίαιη εκπνοή κρατά κάτω από ένα δευτερόλεπτο και ενίοτε είναι πολλαπλή και βίαιη σαν ριπή όπλου.

Ενώ πολλοί άνθρωποι αγοράζουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τον βήχα, οι ειδικοί λένε πως αυτό αποτελεί σπατάλη χρημάτων, καθώς τις περισσότερες φορές ο βήχας μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικές μεθόδους.  Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Μέλι: Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το μέλι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του βήχα και του πονόλαιμου. Μπορείτε να το πάρετε κατευθείαν, ή να αναμείξτε το μέλι με το λάδι καρύδας και  το χυμό λεμονιού για επιπλέον οφέλη.

Ζεστό ντους: Οι ατμοί από ένα ζεστό ντους απομακρύνουν κάθε είδος βλέννας  από την περιοχή του λαιμού ενώ παράλληλα χαλαρώνουν και τους μύες.

Λήψη πολλών υγρών:  Ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον βήχα είναι να πίνουμε πολλά υγρά. Τα υγρά  βοηθούν στην ρευστοποίηση και απόχρεμψη της βλέννας.

Τζίντζερ: To τζίντζερ έχει πολλές μυστικές δυνάμεις και έχει χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Στην ανατολική ιατρική χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, καθώς είναι αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα και βοηθά στην αναπνευστική συμφόρηση.  

Γλυκόριζα: Εδώ και πολύ καιρό, η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα καθώς μπορεί να απαλύνει τη φλεγμονή στον ερεθισμένο λαιμό. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βράστε τη γλυκόριζα και το γλυκάνισο για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Στο τέλος, ρίξτε λίγο μέλι και διατηρήστε το σιρόπι στο ψυγείο. Όταν πονάει ο λαιμός σας, απλά καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι!

Μαύρο πιπέρι με μέλι: Όταν υποφέρετε από υγρό βήχα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μαύρο πιπέρι μαζί με μέλι. Το πιπέρι  διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή της βλέννας, ενώ το μέλι, όπως γράψαμε και παραπάνω,  είναι φυσικό φάρμακο κατά του βήχα και του πονόλαιμου. Μέσα σε ένα μπρίκι με νερό που βράζει, ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι με δυο κουταλιές της σούπας μέλι.  Μετά από ένα τέταρτο σουρώσετε το μείγμα, και πιείτε το.