Γιατί ο αριθμός 7 θεωρείται μαγικός;

Ο αριθμός 7 παίζει έναν ειδικό ρόλο σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Πως προέκυψε αυτό και γιατί;

Η μαγεία του αριθμού 7 πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Ο αρχαιότερος γνωστός πολιτισμός που πίστευε στη μαγεία του αριθμού 7 ήταν ο σουμεριακός-βαβυλωνιακός πολιτισμός (περίπου 3000-1500 π.Χ), στην περιοχή του σημερινού Ιράκ.

Στη μυθολογία των Σουμερίων, ο αριθμός εμφανιζόταν πολλές φορές και μάλιστα, ήταν πολλοί οι θεοί που σχημάτιζαν επταμελείς ομάδες. Η εβδομάδα των επτά ημερών, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι επίσης επινόηση του σουμεριακού-βαβυλωνιακού πολιτισμού.

Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί ειδικά ο αριθμός 7 είχε ιδιαίτερη αξία για τους Σουμέριους και τους Βαβυλώνιους. Το πιο πιθανό είναι ωστόσο, ότι οι Σουμέριοι από αρχαιοτάτων χρόνων, είχαν στηρίξει τη γνώση και τη χρήση του αριθμού 7 σε διάφορα φυσικά φαινόμενα. Ίσως να ήταν τα 7 χρώματα του ουράνιου τόξου ή οι 7 «πλανήτες» που ήταν γνωστοί τότε – δηλαδή ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος.

Έκτοτε, πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες, υιοθέτησαν το μαγικό αριθμό 7. Για παράδειγμα το μεγαλείο της Ρώμης – σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία – θεμελιώθηκε από τους επτά πρώτους βασιλιάδες της πόλης, ενώ ο Αλλάχ – σύμφωνα με τον ισλαμισμό – δημιούργησε 7 ουρανούς , τον έναν πάνω από τον άλλο.