Τα χάμστερ στη Γαλλία γίνονται κανίβαλοι

Ο πληθυσμός των άγριων χάμστερ έχει αρχίσει να φθίνει επικίνδυνα στη Γαλλία και πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν το γιατί: τα τρωκτικά τρελαίνονται  και καταβροχθίζουν τους απογόνους  τους ζωντανούς!

Τι είναι αυτό που τα οδηγεί σε αυτή την απίστευτη συμπεριφορά; Πιθανώς η αιτία να είναι η διατροφή τους η οποία είναι πολύ πλούσια σε καλαμπόκι.  Το πιο τρομακτικό κομμάτι της ιστορίας είναι πως μια παρόμοια δίαιτα μπορεί να μετατρέψει και τους ανθρώπους σε κανίβαλους σύμφωνα με τον ιστότοπο  phys.org!

Η επιδημία έχει τις ρίζες της σε μια κατάσταση που ονομάζεται πελλάγρα, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β3 ή νιασίνη. Η συνεχής διατροφή με καλαμπόκι  προκαλεί έλλειψη  νιασίνης με αποτέλεσμα την αλλαγή στην συμπεριφορά των ζώων. Τα συμπτώματα σε ανθρώπους  που πάσχουν από αυτή την εξουθενωτική ασθένεια περιλαμβάνουν διάρροια, δερματίτιδα, ακόμη και άνοια

Ο λόγος που τα χάμστερ τρώνε τόσο πολύ το καλαμπόκι είναι επειδή οι οικότοποι τους, οι οποίοι ήταν κάποτε  πλούσιοι σε ποικιλία των κόκκων, ριζών και εντόμων έχουν αντικατασταθεί από εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται αραβόσιτος . Το καλαμπόκι προσφέρει πολλές θερμίδες, όμως δεν είναι μια ισορροπημένη διατροφή,  με αποτέλεσμα το ζώα στο τέλος να υποσιτίζονται.

Για να επιβεβαιώσουν ότι η ανεπάρκεια νιασίνης είναι υπεύθυνη για αυτή τη συμπεριφορά, οι ερευνητές χώρισαν τα χάμστερ σε δυο ομάδες παρέχοντας  σε κάθε ομάδα διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής. Περίπου τα 4/5 των νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες που τρεφόντουσαν με ισορροπημένη διατροφή (σιτάρι, τριφύλλι, σκουλήκια), κατάφεραν να επιβιώσει και να απογαλακτιστεί.  Από την άλλη μεριά, μόλις το 5% των μωρών χάμστερ των οποίων οι μητέρες έτρωγαν καλαμπόκι κατάφερε να επιβιώσει , με τα περισσότερα από αυτά να χάνουν την ζωή τους από παιδοκτονία.

Όταν στο φαγητό τους προστέθηκε η βιταμίνη αυτή, τα τρωκτικά σταμάτησαν να τρώνε τα παιδιά τους και δεν παρουσίασαν άλλα  προβλήματα στη συμπεριφορά και στην υγεία τους.