Η Κίνα θέλει να εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο χρόνο την πρόθεση της να προσεδαφίσει στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, το Chang’e-5.

Παρότι η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης έχει παρατηρηθεί και φωτογραφηθεί, είναι μια περιοχή  που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εξερευνηθεί . Ονομάζεται έτσι επειδή  πρόκειται για το τμήμα του φεγγαριού που παραμένει πάντοτε αόρατο από τη Γη, και όχι επειδή δεν φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua το οποίο ελέγχεται από το κράτος, η αποστολή προγραμματίζεται για το 2018. Ο υπεύθυνος του προγράμματος Γου Γιανχούα,  δήλωσε πως οι εργασίες  για την αποστολή του Chang’e-5 προχωρούν κανονικά και συμπλήρωσε πως το σκάφος αναμένεται να επιστρέψει πίσω στη Γη στα τέλη του επόμενου έτους.  Το ρομπότ θα χαρτογραφήσει την περιοχή, ενώ θα έχει και την δυνατότητα συλλογής δειγμάτων  τα οποία ίσως μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειες που κάνει για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στα τέλη του 2013  έγινε η τρίτη χώρα που κατάφερε να  προσεδαφίσει μια διαστημική  συσκευή στη επιφάνεια της  Σελήνης, μπαίνοντας έτσι στο κλαμπ των χωρών που έχουν  καταφέρει το ίδιο (ΗΠΑ, Ρωσία). Η συσκευή που είχε το όνομα Jade Rabbit, αν και αρχικά αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, τελικά κατάφερε να τα ξεπεράσει και να συνεχίσει την αποστολή της μέχρι τον Αύγουστο του 2016.  Επίσης προς το τέλος του τρέχοντος έτους, προγραμματίζεται ακόμη μια  αποστολή η οποία θα έχει σαν στόχο την συλλογή δειγμάτων από το έδαφος της Σελήνης.