Οι σκύλοι προκαλούν προβλήματα στη φύση

Τα αδέσποτα σκυλιά μεταδίδουν ασθένειες και σκοτώνουν άγρια ζώα.

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί μερικές φορές να είναι ο χειρότερος εχθρός της άγριας  ζωής. Τα αδέσποτα σκυλιά  σκοτώνουν τα άγρια ζώα και έχουν προκαλέσει εξαφανίσεις, ενώ ευθύνονται και για αρκετούς θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο.

Μια νέα μελέτη τοποθετεί τους σκύλους μεταξύ των τεσσάρων θηλαστικών που έχουν προκαλέσει τις περισσότερες εξαφανίσεις  ιθαγενών ειδών. Γάτες και τρωκτικά είναι πιο επικίνδυνα καθώς είναι υπεύθυνα για 63 και 75 εξαφανίσεις αντίστοιχα – ως επί το πλείστον πουλιά. Τα σκυλιά έχουν προκαλέσει περίπου 10 εξαφανίσεις και έχουν απειλήσει άλλα 156 είδη, σύμφωνα με τον ερευνητή Τιμ Ντόχερτι  από το πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας.

Έτσι ενώ τα σκυλιά δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο οι γάτες, η ζημιά που προκαλούν δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.  H Izabela Wierzbowska του Jagiellonian University στη Κρακοβία της Πολωνίας και οι συνεργάτες της, επισημαίνουν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο την έλλειψη επιστημονικών  ερευνών που να υπολογίζουν την τις επιπτώσεις που έχει η δράση των σκύλων στο περιβάλλον, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να το διορθώσουν αυτό υπολογίζοντας τα άγρια ζώα που σκοτώνονταν από αδέσποτα σκυλιά στη Πολωνία. Από το 2002 ως 2011 τα αρχεία έδειξαν ότι τα σκυλιά σκοτώνουν κατά μέσο όρο 33.000 άγρια ζώα το χρόνο.

Σε αντίθεση με τις γάτες που συνήθως κυνηγούν μικρά θηράματα, τα σκυλιά συχνά κυνηγούν πολύ μεγαλύτερα ζώα, όπως ελάφια και αγριογούρουνα. Συχνά κυνηγούν και μικρότερα θηράματα όπως ο καφέ λαγός, οι ασβοί και οι πέρδικες ενώ  σκοτώνουν ακόμη και ζώα που προστατεύονται από ανθρώπους-κυνηγούς, όπως η μαύρη πέρδικα και το Ευρωπαϊκό χάμστερ.

Τα αδέσποτα σκυλιά  είναι επίσης μια τεράστια απειλή για τους ανθρώπους. Στην Ινδία, όπου εκατομμύρια σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους, πάνω από 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λύσσα. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αδέσποτα σκυλιά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στις πόλεις, και κυρίως στις φτωχές περιοχές.

Συμπερασματικά, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως πριν αποφασίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε οριστικά τα προβλήματα που προκαλούν οι αδέσποτες γάτες, ίσως θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.