Διάγνωση Αλτσχάιμερ με τη βοήθεια τεστ όσφρησης

Τα τεστ που μετρούν την αίσθηση της όσφρησης μπορεί να γίνουν στο μέλλον ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των νευρολόγων.

Και αυτό διότι οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η αίσθηση της όσφρησης  μειώνεται απότομα στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Η χορήγηση ενός απλού τεστ όσφρησης μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια της διάγνωσης αυτής της επίφοβης ασθένειας.

Το τεστ φαίνεται επίσης να είναι χρήσιμο για την διάγνωση μιας κατάστασης προ-άνοιας που ονομάζεται  Ήπια Γνωστική Εξασθένιση  (MCI), η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε Αλτσχάιμερ μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι νευρολόγοι προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να εντοπίσουν άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα. Γενικά οι περισσότεροι συμφωνούν πως τα φάρμακα εναντίον του Αλτσχάιμερ που βρίσκονται τώρα   υπό ανάπτυξη ενδέχεται να μην λειτουργούν, αφότου έχει εμφανιστεί η ασθένεια.

Ο ερευνητής  David R. Roalf, δήλωσε πως υπάρχουν καλές πιθανότητες η μείωση στη αίσθηση της όσφρησης να μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια, χρόνια πριν τελικά αυτή εμφανιστεί.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες ζήτησαν από 728 ηλικιωμένα  άτομα να αναγνωρίσουν 16 διαφορικές μυρωδιές  χρησιμοποιώντας ένα απλό τεστ όσφρησης  (Sniffin’ Sticks Odour Identification Test), ενώ παράλληλα τους υπέβαλλαν και σε ένα τεστ νοητικών ικανοτήτων. Λίγο αργότερα, αφού ανέλυσαν τα αποτελέσματα και των δυο τεστ, οι ερευνητές κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν τους ανθρώπους σε ομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα της νοητικής τους εξασθένησης.

Όπως είπαν οι ερευνητές, το τεστ όσφρησης συμβάλει σημαντικά στη διαγνωστική ακρίβεια, όταν συνδυάζεται με το τεστ γνωστικών ικανοτήτων. O Roalf από τη πλευρά του δήλωσε πως τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ένα απλό τεστ αναγνώρισης οσμών μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο για την κλινική κατηγοριοποίηση της ελαφράς νοητικής εξασθένησης και της νόσου Alzheimer ακόμα και για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης.