Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνεται ραγδαία, καθώς πλασάρονται στην αγορά σαν εναλλακτική λύση απέναντι στα κλασσικά τσιγάρα.

Όταν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισήλθαν στην αγορά πριν από μερικά χρόνια, θεωρήθηκαν σαν μια ασφαλής εναλλακτική λύση απέναντι στα συμβατικά τσιγάρα καπνού. Από τότε διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως ίσως να μην είναι τόσο ακίνδυνα όσο νομίζαμε.

Ερευνητές  σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Environmental  Science and Technology,  διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν δυο καρκινογόνες χημικές ουσίες:  την προπυλενογλυκόλη και την γλυκερίνη.

«Οι υπέρμαχοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων λένε ότι οι εκπομπές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, γι’ αυτό θα ήταν καλό να τα προτιμάμε. Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν σημαίνει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακίνδυνα. Τα κανονικά τσιγάρα είναι σούπερ ανθυγιεινά και τα ηλεκτρονικά είναι απλώς ανθυγιεινά» αναφέρει ο ερευνητής Hugo Destaillats  σε τοποθέτηση του πάνω στο θέμα.

Και σε άλλες επιστημονικές εκθέσεις έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία από την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.  Μια έκθεση του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine διαπίστωσε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκλύουν φορμαλδεΰδη, η οποία είναι μια άλλη καρκινογόνος ουσία. Επίσης το 2009 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) , ανακοίνωσε  ότι σε εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώθηκε ότι περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως η διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε αντιψυκτικά.

Παρά τους κινδύνους, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό  τσιγάρο και ίσως υπάρχει μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.  Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο British Medical Journal αναφέρει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  έχουν βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα δεν άλλαξε, αλλά ο αριθμός των επιτυχημένων προσπαθειών έχει αυξηθεί.  Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 18.000 επιπλέον άτομα σταμάτησαν τη κακιά αυτή συνήθεια  στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ έφτασαν τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δις μέσα σε 5 χρόνια.