Το τσιτάχ κινδυνεύει με εξαφάνιση

H τεράστια μείωση του αριθμού των τσιτάχ εκπλήσσει τους επιστήμονες που λένε ότι τα ταχύτερα ζώα στη ξηρά, δεν θα αποφύγουν την εξαφάνιση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Μια νέα έρευνα από την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), αποκαλύπτει ότι μόλις 7.100 τσιτάχ έχουν απομείνει στον πλανήτη.  Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συμπαθή αυτά ζώα, είναι η απώλεια των βιοτόπων τους αλλά και το ανηλεές κυνήγι τους από τους λαθροθήρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Ασία έχουν μείνει μόνο 50 τσιτάχ, τα οποία βρίσκονται σε μια απομονωμένη περιοχή του  Ιράν, ενώ τη ίδια ώρα, ο αριθμός των τσιτάχ στη Ζιμπάμπουε έχει μειωθεί από 1200 σε 170 ζώα μέσα σε 16 χρόνια.

Αν και υπάρχουν φυλασσόμενα πάρκα και περιοχές μέσα στις οποίες ζουν τα τσιτάχ,  το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για ζώα που έχουν πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης, με αποτέλεσμα το 77 τοις εκατό των οικοτόπων τους να εκτείνεται πέρα από τις προστατευόμενες περιοχές. Και μπορεί τα τσιτάχ να είναι γρήγορα ζώα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν πάντα να ξεφεύγουν από τους λαθροθήρες οι οποίοι  τα κυνηγούν για την γούνα τους αλλά και για να τα πουλήσουν σαν εξωτικά κατοικίδια.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ο άνθρωπος έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται εκτός των προστατευμένων περιοχών προκειμένου να δημιουργήσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Αυτό έχει σαν συνέπεια τα τσιτάχ να μην βρίσκουν αλλά ούτε και να πιάνουν εύκολά θηράματα, μιας και η έλλειψη θάμνων που χρησιμοποιούν συνήθως σαν κάλυψη  τους δημιουργεί προβλήματα στο κυνήγι.