Το στοματικό διάλυμα σκοτώνει μικρόβια που προκαλούν γονόρροια

Τα βακτήρια που προκαλούν γονόρροια μπορούν να εντοπιστούν στο λαιμό ενός ατόμου.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον ερευνητή Eric Chow, δημοσίευσαν στην Αυστραλία το Δεκέμβριο μια νέα μελέτη που υποστηρίζει πως μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη αυτών των μικροβίων με έναν πολύ εύκολο τρόπο: κάνοντας γαργάρες με στοματικό διάλυμα.

Η ιδέα ότι το στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να σκοτώσει ορισμένα στελέχη των βακτηρίων, δεν είναι νέα, στην πραγματικότητα  ήδη από το 1879, το Listerine διαφημιζόταν ως ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει τη γονόρροια.  Στα εκατό και πλέον χρόνια από τότε που η εταιρεία διατύπωσε αυτό τον ισχυρισμό, δεν υπήρξε καμία επιστημονική μελέτη που να προσπάθησε  να τον αξιολογήσει, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

Τώρα οι επιστήμονες, μέσω ενός πειράματος προσπάθησαν να δουν αν αυτός ο ισχυρισμός έχει κάποια βάση,  παρατηρώντας την επίδραση που έχει το Listerine σε 58 άνδρες οι οποίοι  βρέθηκαν θετικοί  στο τεστ γονόρροιας στο φάρυγγα. Σε ορισμένους από τους άνδρες ζητήθηκε να κάνουν γαργάρες με Listerine, ενώ σε άλλους ζητήθηκε να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο.

Μετά από 5 λεπτά οι ερευνητές εξέτασαν ξανά τα άτομα και ανακάλυψαν πως μόνο το 52% όσων είχαν κάνει γαργάρες με Listerine είχαν ακόμη μία ανιχνεύσιμη ποσότητα των βακτηριδίων, ενώ το ποσοστό αυτό σε όσους έκαναν γαργάρες με αλατόνερο άγγιζε το 84%.

Προς το παρόν είναι ασαφές αν η μάχη εναντίον των βακτηρίων της γονόρροιας που εντοπίζονται στον φάρυγγα των ανθρώπων  θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα ποσοστά των λοιμώξεων γονόρροιας  και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η ουρήθρα.  Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια λοίμωξη στο λαιμό φαίνεται να είναι η  πηγή για την δημιουργία λοιμώξεων στον πρωκτό και την ουρήθρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη ήταν μικρή, και ότι θα χρειασθούν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Επιπλέον, επειδή οι ερευνητές έκαναν επανέλεγχο στους άνδρες μόλις 5 λεπτά αφότου χρησιμοποίησαν το στοματικό διάλυμα, είναι ασαφές εάν τα οφέλη από τη χρήση του είναι βραχύβια. Υποστηρίζουν δε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες οι οποίες θα εξετάζουν τις επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης του στοματικού διαλύματος.