Η μουσική βελτιώνει την εγκεφαλική ανάπτυξη

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως οι εγκέφαλοι των παιδιών που μαθαίνουν να παίζουν μουσική, αρχίζουν να «ακούν» και να επεξεργάζονται ήχους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα άκουγαν.

Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν την λεγόμενη νευροφυσιολογική διάκριση μεταξύ ορισμένων ήχων, κάτι που αργότερα μπορεί να τα βοηθήσει στο να έχουν βελτιωμένες επιδόσεις στα μαθήματα.

Αρκετοί γονείς που διαβάζουν αυτές τις γραμμές ίσως σύντομα ψάξουν το κοντινότερο μουσικό σχολείο προκειμένου να γράψουν το παιδί τους. Η αλήθεια είναι ότι αν το παιδί δεν θέλει να μάθει κάποιο μουσικό όργανο και δεν επιθυμεί να παρακολουθεί  μαθήματα μουσικής, τότε δεν θα λάβει αυτά τα οφέλη.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο  Northwestern, αποκάλυψε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα γνωστικά οφέλη τα οποία προσφέρει μια  μουσική τάξη , τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα και να μην είναι αδιάφορα.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι μαθητές που έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο μέσα στη τάξη είχαν πιο βελτιωμένη νευρική επεξεργασία σε σχέση με τα παιδιά που απλώς παρακολουθούσαν το μάθημα.

Σήμερα,υπάρχουν πολλοί γονείς που τα παιδιά τους δείχνουν ενδιαφέρον για τη μουσική όμως αναρωτιούνται το πώς θα διατηρήσουν αυτό το ενδιαφέρον τους «ζωντανό » σε βάθος χρόνου.  Η απάντηση είναι πως οι ίδιοι θα πρέπει να βρουν τον τρόπο. Η Νina Kraus, διευθύντρια του Ακουστικού Νευροεπιστημονικού Εργαστηρίου του Northwestern αναφέρει σχετικά με το θέμα: «Βρείτε το είδος της μουσικής που αγαπούν και  καλούς δασκάλους. Η ενασχόληση με τη μουσική είναι κάτι που τα παιδιά θα πρέπει να απολαμβάνουν και να θέλουν να τη συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια»