Ο βάτραχος των δένδρων ξέρει πώς να ξεφεύγει

O βάτραχος των δένδρων είναι ένα μικρό είδος βατράχου που περνά τη ζωή του στα δέντρα.

Όπως και άλλα είδη βατράχων και φρύνων,ο βάτραχος των δένδρων είναι γενικά  σαρκοφάγο ζώο και η διατροφή του αποτελείται κυρίως από σκουλήκια, έντομα  και αράχνες.

Ο κοκκινομάτης  βάτραχος των δένδρων ζει στις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής  και είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα είδη δεντρόβιου βατράχου . Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως κάθεται κάτω από φύλλα προσπαθώντας να κοιμηθεί. Ακόμη και αν κάποιος από τους θηρευτές του (πουλί ή φίδι) καταφέρει να τον εντοπίσει, ο βάτραχος χρησιμοποιεί τα φανταχτερά του χρώματα προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα.

Το National Geographic εξηγεί:

Όταν ενοχληθεί,  τότε ανοιγοκλείνει τα διογκωμένα κόκκινα μάτια του και αποκαλύπτει  τα μεγάλα πολύχρωμα πόδια του. Αυτή η τεχνική αιφνιδιάζει τους θηρευτές του και του δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να δραπετεύσει σε ένα ασφαλέστερο μέρος.

Γενικά στη πολλές φορές στη φύση, τα έντονα χρώματα στο σώματα ζώων αποτελούν σημάδι πως αυτά είναι τοξικά, και ότι όποιος τα φάει, κινδυνεύει με θάνατο.  Αυτό δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους θηρευτές  αυτών των ζώων  όταν τα βλέπουν μπροστά τους.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως ο βάτραχος  των δένδρων δεν είναι τοξικός, αλλά τα έντονα χρώματα του είναι αρκετά για να τρομάξουν τα αρπακτικά ζώα και να του δώσουν τα απαραίτητα  δευτερόλεπτα που του χρειάζονται για να ξεφύγει από τον κίνδυνο.