Συμβουλές για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα (και υγιή) παιδιά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεγαλώσετε χαρούμενα  και ευτυχισμένα παιδιά, αλλά η επιστήμη δίνει μερικές συμβουλές ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να συμβεί αυτό.

Ζήστε την κάθε στιγμή

Οι ενήλικες έχουν την τάση να σκέφτονται συνεχώς το μέλλον, αλλά τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2 έως 5 ετών), ζουν το τώρα πολύ πιο έντονα. Για να τα κάνετε λίγο πιο χαρούμενα θα πρέπει να γίνετε και εσείς λίγο παιδί. «Για να έρθετε στη θέση ενός παιδιού θα πρέπει να ζήσετε την κάθε στιγμή , πολύ έντονα» λέει η Tovah Klein διευθύντρια του Κέντρου Barnard College της Νέας Υόρκης.

Ο Χρυσός κανόνας

Ο Χρυσός κανόνας είναι σύντομος και απλός: Δεν θα πρέπει να φωνάζετε στα παιδιά σας όταν βρίσκονται στην εφηβεία. Όσο πιο πολύ τους φωνάζετε τόσο χειρότερη θα είναι η συμπεριφορά τους σύμφωνα με μια μελέτη  που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό Child Development.

Να είστε ευγενικοί

Θέλετε να μεγαλώσετε ένα ευγενικό παιδί; Τότε θα πρέπει να προσθέσετε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) τις λέξεις ευχαριστώ και παρακαλώ στο λεξιλόγιο σας. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους, παρατηρώντας κυρίως τους μεγάλους σύμφωνα με την Klein. Έτσι αν αντιμετωπίζετε όλους –  από τους ταμίες και τους οδηγούς λεωφορείων μέχρι τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη της οικογένειας – με σεβασμό και ευγένεια, οι πιθανότητες να κάνει το ίδιο και το παιδί σας είναι μεγάλες.

Ενθαρρύνετε την φιλία με άλλα άτομα

Οι φιλίες των παιδιών κατά την διάρκεια της προ-εφηβείας και της εφηβείας, μπορεί να φαίνονται κάπως περίπλοκες για τους γονείς, όμως αυτές οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Φροντίστε για τη ψυχική σας υγεία

Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, ζητήστε βοήθεια – για το δικό σας καλό και το καλό του παιδιού σας. Οι έρευνες δείχνουν  πως οι μητέρες που πάσχουν από κατάθλιψη, εμφανίζουν υποτονικές αντιδράσεις στο κλάμα των παιδιών τους σε σύγκριση με τις υγιείς μητέρες. Επίσης οι μητέρες αυτές είναι πιθανόν να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαταραχών  στα παιδιά τους που σχετίζονται με το άγχος.