Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να προστατεύουμε τα δάση

Τα δάση καλύπτουν το 9,4 % της επιφάνειας της Γης (το 30 % της ξηράς). Παρότι βοηθούν στο να διατηρηθούν εκατοντάδες είδη ζώων, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε υπεύθυνοι για την αποψίλωση 32 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών κάθε χρόνο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του 2012, κήρυξε την 21η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Δασών, σε μια προσπάθεια να δοθεί προβολή στο πόσο μεγάλη αξία έχουν  τα δάση για τους ανθρώπους και όχι μόνο.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικά; Εδώ μπορούμε να δούμε μερικούς λόγους:

Μας βοηθούν στο να αναπνεύσουμε

Τα δάση παράγουν  το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να αναπνεύσουμε και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε.  Μόνο ένα ενήλικο φυλλώδες δένδρο μπορεί και παράγει σε  διάστημα λίγων μηνών το οξυγόνο που χρειάζονται 10 άνθρωποι για έναν ολόκληρο χρόνο.

Βοηθούν στην επιβίωση διαφόρων ειδών

Σχεδόν τα μισά από τα γνωστά είδη ζώων, ζουν στα δάση. Η ποικιλία είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στα τροπικά δάση ζουν από σπάνια είδη παπαγάλων μέχρι απειλούμενα είδη πιθήκων. Επίσης εντός των δασών  σκουλήκια και άλλα έντομα επωφελούνται από το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος που υπάρχει εκεί, μέλισσες και πουλιά μεταφέρουν γύρη και σπόρους, την ώρα που λύκοι και μεγάλα αιλουροειδή διατηρούν τον αριθμό τον πεινασμένων φυτοφάγων υπό έλεγχο.

Καθαρίζουν τον αέρα

Πολλοί άνθρωποι βάζουν φυτά εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του αέρα, και όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, τα δάση  κάνουν το ίδιο και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.  Τα δένδρα μπορούν να μπλοκάρουν ένα ευρύ φάσμα αερομεταφερόμενων ρύπων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα στα δάση

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε δάση σε όλο τον κόσμο. Η επιβίωση αυτών των ανθρώπων πολλές φορές εξαρτάται από το ίδιο το δάσος. Πολλά περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος των δασών ή πολύ κοντά σε αυτά.

Τα δάση προκαλούν βροχές

Τα μεγάλα δάση όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν τις καιρικές συνθήκες αλλά και να δημιουργήσουν τα δικά τους μικροκλίματα. Για παράδειγμα το δάσος του Αμαζονίου διαμορφώνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχουν τακτικές βροχοπτώσεις στη περιοχή αλλά και πολύ πιο μακριά.