5 πρωτοπόρες γυναίκες εξερευνήτριες

Μπορεί σήμερα η αναρρίχηση σε απόκρημνα  βουνά και η εξερεύνηση σε εξωτικά μέρη να μην είναι αποκλειστικό προνόμιο των αντρών, όμως αυτό παλιότερα δεν ίσχυε.

Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τις γυναίκες, υπήρξαν κάποιες που έσπασαν τα κοινωνικά στερεότυπα και τα κατορθώματα τους προκάλεσαν θαυμασμό. Ας δούμε τις ιστορίες ορισμένων από αυτές:

Isabella Lucy Bird (1831-1904)

H Isabella Lucy Bird ήταν μια Αγγλίδα εξερευνήτρια, συγγραφέας, φωτογράφος και φυσιοδίφης που έζησε το 19ο αιώνα.  Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να εκλεγεί μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας  το 1872.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της έζησε πολλές περιπέτειες . Μερικές από αυτές είναι η αναρρίχηση της  στις ηφαιστειακές κορυφές της Χαβάης, το ταξίδι της  για εκατοντάδες μίλια στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα και η συμβίωση της με τους Αϊνού, τους ιθαγενείς κατοίκους  των βόρειων ιαπωνικών νησιών Χοκάιντο.

Πέθανε το 1904 αφού επέστρεψε από ένα ταξίδι που έκανε στο Μαρόκο. Πριν πεθάνει σχεδίαζε να κάνει ακόμη ένα ταξίδι, επισκεπτόμενη ξανά τη Κίνα.

Annie Edson Taylor (1838-1921)

Αν και η ζωή της δεν ήταν τόσο περιπετειώδης όσο της Bird, η Annie Edson Taylor θα μείνει για πάντα στην ιστορία για το θάρρος της. Η συνταξιούχος δασκάλα από τις ΗΠΑ, κατάφερε την ημέρα των γενεθλίων της στις 24 Οκτωβρίου 1901 (θα γινόταν 63), να γίνει το πρώτο άτομο το οποίο κατάφερε να επιβιώσει διασχίζοντας τους καταρράκτες  του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι.

Οι λόγοι που την έσπρωξαν στο να κάνει κάτι τόσο παράτολμο φαίνεται να ήταν οικονομικοί, καθώς δεν ήθελε να περάσει τα τελευταία της χρόνια μέσα στη μιζέρια. Δυστυχώς για την ίδια, δεν κατάφερε να βγάλει πολλά χρήματα από την περιπέτεια της.

Nellie Bly (1864-1922)

H Elizabeth Cochran Seaman, γνωστή με το όνομα Nellie Bly,ήταν μια Αμερικανίδα ερευνήτρια – δημοσιογράφος. H Bly έγινε γνωστή για το ρεπορτάζ της σχετικά με τις κακές συνθήκες στα ψυχιατρικά ιδρύματα.

Παρότι η κύρια απασχόληση της ήταν η δημοσιογραφία, ταξίδευε συχνά, αν και δεν έμενε για πολύ καιρό στα μέρη τα οποία επισκεπτόταν.

Στις 24 Νοεμβρίου 1899, σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ταξίδι με σκοπό να καταρρίψει  το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες». Τελικά τα κατάφερε κάνοντας το ταξίδι μέσα σε εβδομήντα δύο ημέρες, έξι ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Gertrude Bell (1868-1926)

Ορειβάτισσα, αρχαιολόγος, συγγραφέας, χαρτογράφος, διπλωμάτης, γλωσσολόγος, και ιδρύτρια μουσείου. Αυτή είναι μια σύντομη λίστα των τίτλων που κατέχει η Gertrude Bell.

Η Bell που δούλευε και σαν κατάσκοπος για την Βρετανία, με το πρόσχημα της αρχαιολογικής έρευνας έφτασε στην Βαγδάτη, διασχίζοντας την αφιλόξενη έρημο μαζί με άλλους λίγο πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στόχος της ήταν να φτάσει στην πόλη Χάιλ, στην οποία δεν είχε φτάσει κανένας Ευρωπαίος από το 1893.

Τελικά εξελίχθηκε σε διαμορφώτρια ενός ολόκληρου έθνους καθώς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση της Μεσοποταμίας στο σύγχρονο Ιράκ . Η Bell όρισε σύνορα, εγκατέστησε ένα μονάρχη (ο οποίος ήταν πιστός στους  Βρετανούς), και βοήθησε να αναδιοργανωθεί και να σταθεροποιηθεί μια ασταθής κυβέρνηση.

Louise Boyd (1887-1972)

Η Boyd, γνωστή και ως  Ice Woman, ήταν η πρώτη γυναίκα που το 1955 σε ηλικία 68 ετών  πέταξε πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

Η Boyd αργότερα δέχτηκε σκληρή κριτική από τον τύπο, επειδή τα πρώτα ταξίδια της στην Αρκτική  συνδυάστηκαν με κυνήγι πολικών αρκούδων. Η ίδια φρόντισε οι επόμενες αποστολές της να είναι περισσότερο παραγωγικές και  επιστημονικές. Έκανε έρευνες σε διάφορα πεδία, μεταξύ των οποίων ήταν  και η έρευνα για την επίδραση των πολικών μαγνητικών πεδίων στις ραδιοεπικοινωνίες.

Πριν το ταξίδι της στο Βόρειο Πόλο, η Boyd ήταν ήδη διάσημη καθώς συμμετείχε σε έρευνα για τον εντοπισμό και την διάσωση του Νορβηγού εξερευνητή Roald Amundsen,  που κράτησε 10 εβδομάδες. Παρότι ο Amundsen δεν βρέθηκε ποτέ, η Boyd τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος του Αγίου Olav από τον βασιλιά Haakon της Νορβηγίας,  για τη γενναία και αδιάκοπη συμμετοχή της στην αναζήτηση.