5 συνήθειες που σε άλλους πολιτισμούς θεωρούνται δείγματα αγένειας

Κάθε τι που μπορεί εμείς στη χώρα μας να θεωρούμε αγενές, σε κάποιο άλλο μέρος θα μπορούσε να θεωρηθεί απολύτως εντάξει. Φυσικά ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο.

Το μυστικό είναι προτού ταξιδέψουμε σε κάποιο μέρος εκτός της Ελλάδας, να γνωρίζουμε τα βασικά για την κουλτούρα των ανθρώπων της χώρας την οποία θα επισκεφτούμε, ώστε να αποφύγουμε συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικές.

Ας δούμε μερικά πράγματα που συνηθίζουμε να κάνουμε και που σε άλλα μέρη  θεωρούνται δείγματα αγένειας:

Άνοιγμα δώρων

Στις χώρες της δύσης οι καλοί τρόποι επιβάλουν το άνοιγμα του δώρου να γίνεται μπροστά στο άτομο που μας  το δίνει, σε άλλες χώρες όμως όπως η Κίνα και η Ινδία το άνοιγμα των δώρων θα πρέπει να γίνεται ιδιωτικά. Το άνοιγμα των δώρων σε δημόσιο χώρο , θεωρείται σε αυτές της περιοχές σημάδι έλλειψης αυτοελέγχου.  Στην Κίνα επίσης αν δεν θέλετε να σας θεωρήσουν αγενή, δεν θα πρέπει ποτέ να δώσετε ένα δώρο χωρίς περιτύλιγμα.

Φύσημα της μύτης

Στη χώρα μας θεωρούμε αποδεκτό κάποιος να φυσάει τη μύτη του σε δημόσιο χώρο αρκεί να χρησιμοποιεί κάποιο χαρτί ή μαντήλι. Αλλά στη Γαλλία την Κίνα τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία κάτι τέτοιο θεωρείται αηδιαστικό. Στην Κίνα και την Ιαπωνία μάλιστα  χρησιμοποιούνται ειδικά μαντήλια μιας χρήσης για αυτή τη δουλειά.

Χρήση παπουτσιών σε κλειστούς χώρους

Το να φοράει κανείς  παπούτσια σε κλειστούς χώρους είναι μια αντιδημοφιλής συνήθεια σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν τα βακτήρια και τις ακαθαρσίες μακριά από το σπίτι τους. Σε ορισμένα μέρη αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους υγείας, αλλά επειδή στη πραγματικότητα πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στα βάθη της ιστορίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας και σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Χαβάη, η Τουρκία, η Ινδία καθώς και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, τα παπούτσια δεν φοριούνται μέσα στο σπίτι.  Σε μερικούς πολιτισμούς, ο οικοδεσπότης  παρέχει  στον επισκέπτη παντόφλες ή σαγιονάρες για να φορέσει όσο βρίσκεται στο σπίτι.

Το να δείχνουμε το κάτω μέρος των ποδιών ή των παπουτσιών μας

Μιλώντας για πόδια, το να δείχνει κανείς το κάτω μέρος των ποδιών του ή των παπουτσιών του, είναι ταμπού στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής.  Η ιδέα ότι τα πόδια είναι γενικά ακάθαρτα, ειδικά το κάτω μέρος τους, έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές να θεωρούν προσβλητική τη συγκεκριμένη πράξη. Αν βρεθείτε σε αυτά τα μέρη και δείξετε κατά λάθος το κάτω μέρος των παπουτσιών σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε συγγνώμη.

Γέλιο με ανοιχτό το στόμα

Συχνά όταν βρισκόμαστε μαζί με φίλους σε κατάσταση ευθυμίας, έχουμε την τάση να γελάμε δυνατά, με ανοιχτό το στόμα. Στην Ιαπωνία πάλι, το γέλιο με ανοιχτό το στόμα και τα δόντια εκτεθειμένα θεωρείται αγένεια με τον ίδιο τρόπο που εμείς θεωρούμε αγενές το να βήχει ή τρώει κάποιος με ανοιχτό το στόμα του.