Το κουμπί κλεισίματος των θυρών στο ασανσέρ είναι άχρηστο

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να κλείσουν οι πόρτες του ασανσέρ  και έτσι πατάνε το κουμπί του κλεισίματος για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ωστόσο κάποιοι  λένε πως την πραγματικότητα αυτό το κουμπί δεν κλείνει τις πόρτες, βασικά δεν κάνει τίποτα. Για να είμαστε ακριβείς  το κουμπί δουλεύει, αλλά μόνο για τους πυροσβέστες και τους συντηρητές, οι οποίοι διαθέτουν ειδικά κλειδιά και κωδικούς.

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως αυτό το κουμπί όπως και άλλα κουμπιά, είναι απολύτως άχρηστα, υπάρχουν απλώς για να μας δίνουν την αίσθηση πως έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων.  Η καθηγήτρια από το Χάρβαρντ  Ellen J. Langer, μας εξηγεί πως η αίσθηση του ελέγχου πάνω στα πράγματα μειώνει το άγχος και μας κάνει να ζούμε καλύτερα.

Ένας άλλος ειδικός ο John Kounios, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι αυτά τα κουμπιά ενισχύουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου – αν δεν υπήρχαν τότε οι άνθρωποι θα αισθανόντουσαν έντονα την έλλειψη ελέγχου κάτι που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Σε αντίθεση με το κουμπί κλεισίματος των θυρών, το κουμπί ανοίγματος λειτουργεί κανονικά. Το κουμπί αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα άτομα με κινητικές δυσκολίες τα οποία μερικές φορές δεν προφταίνουν να μπουν έγκαιρα μέσα στο ασανσέρ.