Η έλλειψη αποχωρητηρίων προκαλεί πρόβλημα στην Ινδία

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του 1,2 δις της Ινδίας, και κυρίως όσοι ζουν σε χωριά, δεν διαθέτουν τουαλέτα με σύστημα έκπλυσης στο σπίτι τους και αναγκάζονται να αφοδεύουν στην ύπαιθρο ή σε ανθυγιεινούς λάκκους χωρίς νερό. Έτσι ζει πάνω από το 72% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.

Στην κυβερνητική έκθεση βασικής έρευνας του 2012 που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πόσιμου Νερού και Υγιεινής, πολιτείες όπως οι Οντίσα (88%), Μπιχάρ (79%), Τζαρκάντ (72%), Γιαμού και Κασμίρ (75%) και η Τελανγκάνα (74%) παρουσίασαν υψηλό ποσοστό νοικοκυριών χωρίς ιδιωτικές τουαλέτες. Αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει έντονα κοινωνικά προβλήματα στην Ινδία.

Στις 4 Ιουλίου 2015, μια 17χρονη έφηβη στη Ντούμκα της Τζακάρντ, που ντρεπόταν να αφοδεύει στην ύπαιθρο, φέρεται να αυτοκτόνησε, όταν οι γονείς της αρνήθηκαν το επανειλημμένο αίτημά της να κατασκευάσουν μια τουαλέτα. Την περασμένη χρονιά, δύο έφηβες στην περιοχή Katra Badaun της Ούταρ Πραντές, βρέθηκαν κρεμασμένες σε ένα δέντρο, αφού υπέστησαν ομαδικό βιασμό. Αναφέρθηκε ότι οι κοπέλες είχαν πάει τη νύχτα στην ύπαιθρο για να κάνουν την ανάγκη τους και δεν επέστρεψαν έκτοτε.

Η αφόδευση σε εξωτερικό χώρο αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες παρενόχλησης έφηβων κοριτσιών και γυναικών. Η αποψίλωση έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εύρεση σημείων στα χωριά, όπου μπορεί κανείς να ενεργηθεί. Τα νέα κορίτσια και οι γυναίκες προσπαθούν να βρουν το θάρρος να φέρουν στην επιφάνεια το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: el.globalvoices.org

*Το άρθρο έχει υποστεί τροποποίηση