Τα σπίτια των ευκατάστατων είναι γεμάτα ζωύφια

Όσο πιο οικονομικά ευκατάστατος είναι κάποιος  τόσο πιο πολλά  πράγματα έχει  – πιο πολλά ρούχα, πιο πολλά αυτοκίνητα, πιο πολύ χώρο για να ζει και πιο πολλά ζωύφια.

Σωστά διαβάσατε. Πιο πολλά ζωύφια. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι πλουσιότερα σπίτια τείνουν να φιλοξενούν περισσότερα είδη ζωυφίων απ’ ότι τα σπίτια σε λιγότερο εύπορες γειτονιές.

Κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται στην βιοποικιλότητα, αμέσως ο νους μας πάει σε μεγάλα είδη της χλωρίδας και της πανίδας, όπως τα ψηλά δένδρα και οι μεγάλες τίγρεις.  Όμως, μια ομάδα επιστημόνων από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας  και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, γνωρίζει ότι η βιοποικιλότητα ενός οικοσυστήματος μπορεί επίσης να μετρηθεί  και να μελετηθεί και σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Οι ερευνητές μελέτησαν αρθρόποδα, μια ομάδα ζώων που αποτελείται από έντομα και αράχνες. Σε μια  μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εξέτασαν το πως οι κοινωνικοοικονομικοί  παράγοντες επηρεάζουν  την  ποικιλομορφία αυτών των πλασμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα των ερευνητών επισκέφθηκε σπίτια πλουσίων και φτωχών, στη περιοχή Raleigh, της Βόρειας Καρολίνας.  Συνολικά επισκέφτηκαν 50 σπίτια, περνώντας  περίπου 30 λεπτά σε κάθε δωμάτιο του κάθε σπιτιού, μετρώντας τον αριθμό των διαφορετικών τύπων ζωυφίων  που υπήρχαν εκεί.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέσο σπίτι φιλοξενούσε περίπου 61 διαφορετικά είδη αρθροπόδων, με τα πλουσιότερα σπίτια να έχουν περισσότερα είδη ζωυφίων (περίπου 100) και τα λιγότερο εύπορα σπίτια να έχουν κοντά στους  50 τύπους ζωυφίων. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το μέγεθος του σπιτιού.

Γιατί τα πλουσιότερα σπίτια έχουν περισσότερα  ζωύφια; Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι στις πιο εύπορες γειτονιές  η βλάστηση είναι πιο πυκνή σε σχέση με τις πιο φτωχές. Η πυκνότερη βλάστηση είναι λογικό να προσελκύει περισσότερα έντομα.