Φωτογραφίες από τον κρατήρα της Δήμητρας

Το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA τράβηξε ορισμένες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον πλανήτη-νάνο της Δήμητρας.  Σε μια από αυτές εμφανίζεται ο τεράστιος κρατήρας Occator.

Ο κρατήρας έχει πλάτος 92 χιλιόμετρα πλάτος  και 4 χιλιόμετρα βάθος. Αυτό τον καθιστά 77 φορές  μεγαλύτερο από τον κρατήρα Barringer που βρίσκεται στην Αριζόνα. Το σκάφος τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία ενώ βρισκόταν περίπου 1.480 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου, στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο κέντρο του κρατήρα υπάρχει  μια  λευκή περιοχή, που έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Οι πλανητικοί επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η περιοχή είναι λευκή εξαιτίας αλάτων τα οποία δημιουργήθηκαν  από κάποιο υλικό το οποίο ανέβλυσε στη επιφάνεια  κατά τη διάρκεια κάποιας γεωλογικής δραστηριότητας. Ίσως την ανάβλυση αυτού του υλικού να προκάλεσε η ίδια η πτώση του αστεροειδή που δημιούργησε τον κρατήρα Occator .

Οι επιστήμονες έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που δίνει μια ιδέα για το πώς θα φαινόταν η Δήμητρα αν οι άνθρωποι είχαν την δυνατότητα να την παρατηρήσουν από κοντά.

This slideshow requires JavaScript.

Το σκάφος Dawn έφτασε στη Δήμητρα τον Μάρτιο του 2015 και από τότε τη μελετά με τη βοήθεια των οργάνων του.