Συσκευή αποστειρώνει γάλα με τη βοήθεια του ήλιου

Όταν ο Guy Feidman Reshef έγινε φίλος με μέλη της κοινότητας Βεδουίνων στην πατρίδα του στο Ισραήλ, έμαθε ότι έπιναν μη αποστειρωμένα κατσικίσιο γάλα – με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν.

Οι νομάδες Βεδουίνοι  προτιμούν το κατσικίσιο από το αγελαδινό γάλα, λόγω της υψηλότερης θρεπτικής αξίας του, όμως το τίμημα που πληρώνουν είναι μεγάλο. Επειδή δεν αποστειρώνουν το γάλα, συχνά αρρωσταίνουν από σοβαρές ασθένειες όπως η Βρουκέλλωση η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία, αποβολή, υπογονιμότητα, ακόμη και θάνατο.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση ο Feidman Reshef αποφάσισε να βοηθήσει. Κατασκεύασε  το Sahar, μια φορητή συσκευή αποστείρωσης γάλακτος που εμπνεύστηκε βλέποντας τα παραδοσιακά πήλινα αγγεία στα νοικοκυριά των Βεδουίνων.  Το όνομα της συσκευής προέρχεται από την αραβική λέξη sahar, η οποία αναφέρεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ νύχτας και αυγής.

Η συσκευή Sahar μπορεί να καθαρίσει 10 λίτρα γάλακτος, χωρίς όμως να αλλάξει την διατροφική του αξία. Χρησιμοποιεί την φτηνή και προσιτή UV τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα για τον καθαρισμό του νερού, αποστειρώνοντας το γάλα από τα βακτήρια, αφήνοντας την θρεπτική του αξία αμετάβλητη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η συσκευή λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία 12 volt. Σε περιοχές που δεν υπάρχει  πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί με τη βοήθεια ενός απλού ηλιακού συλλέκτη.

Ο Feidman Reshef είχε κάποια δυσκολία να πείσει τους Βεδουίνους να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή του. Ενώ μερικοί την καλοδέχτηκαν, άλλοι, που πίστευαν στις δεισιδαιμονίες ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί. Είναι γνωστό ότι οι Βεδουίνοι αποδίδουν την πρόκληση ασθενειών από κατσικίσιο γάλα σε υπερφυσικές οντότητες, όπως μια εκδικητική θεότητα.

«Δεν είναι εύκολο να πείσουμε τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν μια νέα συσκευή σαν τη δική μου, αλλά μόλις το κάνουν, είναι βέβαιο ότι θα το δούν τη χρησιμότητα της” εξήγησε ο Feidman Reshef .