Οι άνθρωποι ίσως κυνηγούσαν λιοντάρια των σπηλαίων για τη γούνα τους

Άνθρωποι της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής είναι πιθανό να κυνηγούσαν λιοντάρια των σπηλαίων για την γούνα τους, συμβάλλοντας έτσι στην εξαφάνιση τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο.

Το Ευρασιατικό λιοντάρι των σπηλαίων, ένα από τα μεγαλύτερα είδη λιονταριών που έζησαν ποτέ, εξαφανίστηκε πριν από 14.000 χρόνια, χωρίς όμως να είναι σαφές το γιατί συνέβη αυτό. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, κυνηγούσαν μικρά και μεγάλα σαρκοφάγα, όμως οι αποδείξεις ότι κυνηγούσαν και λιοντάρια των σπηλαίων είναι λίγες.

Για να βοηθήσουν να συμπληρωθεί αυτό το κενό η ζωοαρχαιολόγος Marian Cueto από το Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια και οι συνεργάτες της, εξέτασαν 9 απολιθωμένα οστά από λιοντάρι  τα οποία βρέθηκαν στο σπήλαιο La Garma , στη βόρεια Ισπανία.

Η Cueto και οι συνεργάτες της  διαπίστωσαν ότι στα περισσότερα οστά υπήρχαν εκδορές και σημάδια κοπής που έγιναν από ανθρώπους με τη χρήση λίθινων εργαλείων. Οι ερευνητές εικάζουν πως αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι άνθρωποι έσφαζαν τα ζώα και  χρησιμοποιούσαν την γούνα τους ίσως για τελετουργικούς σκοπούς.

«Το κυνήγι λιονταριού ήταν πολύ επικίνδυνο. Πιθανόν η γούνα τους χρησίμευε σαν τρόπαιο ενώ μπορεί να την χρησιμοποιούσαν και σε διάφορα τελετουργικά» λέει η Cueto. Τα εξαφανισμένα πλέον ζώα ήταν μεγαλύτερα από τα σύγχρονα λιοντάρια και το γδάρσιμο τους έδινε στους προϊστορικούς ανθρώπους, δύναμη, κύρος και εξουσία.

Άλλοι επιστήμονες,  αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας. Ένας από αυτούς, ο Craig Packer, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τα Λιοντάρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πώς πέθανε το λιοντάρι  – μπορεί να πέθανε από φυσικά αίτια και ύστερα οι άνθρωποι που κατέλαβαν το σπήλαιο να βρήκαν το πτώμα του».

Η είσοδος του σπηλαίου στο οποίο βρέθηκαν τα οστά κατέρρευσε πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι τοίχοι στο εσωτερικό του καλύπτονται από αρχαία έργα ζωγραφικής ενώ εντός του υπάρχουν ακόμα χιλιάδες οστά ζώων πολλά από τα οποία φέρουν και αυτά σημάδια από ανθρώπους.