Η άγρια φύση χάνεται

Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται στη γη για πάνω από 100.000 χρόνια, ωστόσο έχει  καταστρέψει το 1/10 της άγριας φύσης του πλανήτη τα τελευταία 20 χρόνια.

Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στο προσκήνιο πριν από 150.000+ χρόνια, η άγρια φύση ήταν πανταχού παρούσα. Ωστόσο η  εξέλιξη του ανθρώπου η οποία χρειάστηκε πολλά χρόνια για να συντελεστεί, άλλαξε το σκηνικό στον πλανήτη.

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στον πλανήτη μας οι περιοχές άγριας φύσης καταλαμβάνουν  μια συνολική έκταση 30,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (το 23% της ξηράς).  Όταν οι ερευνητές  συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τα στοιχεία μιας παρόμοιας έρευνας η οποία έγινε την δεκαετία του  1990, διαπίστωσαν ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια km2 – σχεδόν το 10 τοις εκατό – των περιοχών  άγριας φύσης έχει χαθεί στις δεκαετίες από τότε.

Οι περισσότερες περιοχές άγριας φύσης βρίσκονται στη  Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Ασία, τη Βόρεια Αφρική και την αυστραλιανή ήπειρο. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στη Νότια Αμερική, η οποία γνώρισε μια 30 τοις εκατό μείωση στις περιοχές άγριας φύσης, και σε άλλα μέρη της Αφρικής, οι οποίες δείχνουν μια απώλεια 14 τοις εκατό.

Όσο για τους λόγους που έχει συμβεί αυτή η οικολογική καταστροφή; Οι ερευνητές πιστεύουν  πως ανεξέλεγκτη υλοτομία, οι εμπρησμοί  και οι εκχερσώσεις για γεωργικές καλλιέργειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Τι πρόκειται όμως να συμβεί στο μέλλον; Υπάρχουν αυτοί που δηλώνουν απαισιόδοξοι, ότι η κατάσταση δηλαδή είναι μη αναστρέψιμη.  Η αισιόδοξη άποψη υποστηρίζει  πως υπάρχει περιθώριο κάποιων δεκαετιών προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση.