Γιατί δεν έχουμε ουρά;

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι οι ουρές βρίσκονται παντού. Γάτες, σκύλοι, άλογα, αγελάδες και πολλά άλλα πλάσματα, μικρά και μεγάλα έχουν ουρά, όμως εμείς οι άνθρωποι όχι.

Γιατί  λοιπόν οι άνθρωποι δεν έχουμε ουρές;  Αν είχαμε, το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος της μόδας θα ήταν τελείως διαφορετικός απ΄ότι είναι σήμερα, αρκεί και μόνο να φανταστεί κανείς πως θα έμοιαζαν τα μπλου-τζιν!

Αν κοιτάξουμε τα ζώα που έχουν ουρές, θα διαπιστώσουμε  πως αυτές εξυπηρετούν πολλούς και σημαντικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, η μακριά ουρά του αλιγάτορα τον βοηθά να κολυμπά γρήγορα μέσα στο νερό. Οι ουρές επίσης βοηθούν ορισμένα ζώα στο να διατηρούν την ισορροπία τους.  Ζώα όπως οι μαϊμούδες ή οι σκίουροι θα δυσκολευόντουσαν πολύ να σκαρφαλώσουν  πάνω σε δένδρα χωρίς αυτές.

Άλλα ζώα χρησιμοποιούν τις ουρές τους είτε για να επικοινωνήσουν, όπως για παράδειγμα οι σκύλοι, είτε για να προστατευτούν από κάποιο κίνδυνο όπως κάνουν τα καγκουρό ή οι κροκόδειλοι.

Εμείς οι άνθρωποι  καταφέρνουμε και ισορροπούμε στα δυο μας πόδια με ευκολία, γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε τις ουρές για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας.  Το πιθανότερο είναι πως θα μας προκαλούσε πρόβλημα αντί να μας βοηθήσει, καθώς θα μας δυσκόλευε στο περπάτημα ή το τρέξιμο.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει κανείς  γιατί ο άνθρωποι δεν έχουν ουρές: Από την στιγμή που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε  όλα αυτά τα ζητήματα χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τα πόδια μας, απλά δεν τις χρειαζόμαστε!