Γιατί τα αρσενικά ζώα είναι πιο μεγαλόσωμα;

Στα περισσότερα είδη του ζωικού ζωικού βασιλείου, όπως και στον άνθρωπο, συνήθως τα αρσενικά άτομα είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι αλήθεια ότι στο ζωικό βασίλειο τα αρσενικά υπερέχουν των θηλυκών… τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον όγκο που καταλαμβάνουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρσενικά, συνήθως, είναι υπεύθυνα για την εξεύρεση τροφής και την προστασία της οικογένειας ή της αγέλης. Έτσι, για παράδειγμα, το αρσενικό αναγκάζεται να τρέξει κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, και αυτό οδήγησε στη σταδιακή ανάπτυξη μεγαλύτερου θώρακα σε σχέση με αυτόν των θηλυκών, έτσι ώστε να μπορεί το αρσενικό να έχει πιο «δυνατή» αναπνοή και να είναι πιο γρήγορο στο τρέξιμο.

Από την άλλη, τα θηλυκά δε χρειάστηκε να αναπτύξουν το μέγεθος τους προκειμένου να απολαύσουν το δώρο της μητρότητας, μια και το μέγεθος δεν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, τα θηλυκά, με το πέρασμα του χρόνου, αναπτύχθηκαν και αυτά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν καλύτερα στην κύηση, στον τοκετό και στο μεγάλωμα των παιδιών τους.

Έτσι, μεταξύ άλλων, τα θηλυκά έχουν πιο εξελιγμένους γαλακτοφόρους αδένες, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο, ενώ κάποιες αισθήσεις τους είναι πιο ανεπτυγμένες. Για παράδειγμα, η ακοή των γυναικών είναι οξύτερη στην περιοχή συχνοτήτων στην οποία κλαίνε τα μωρά.

Απο την ελληνική έκδοση του περιοδικού  Science Illustrated