Οι κατσαρίδες θα επιβιώσουν μετά από πυρηνικό ατύχημα;

Πολλές φορές ακούμε ή διαβάζουμε πως οι κατσαρίδες θα είναι το μοναδικό είδος που θα επιβιώσει μετά από μια πυρηνική καταστροφή.  Κατά πόσο είναι αλήθεια αυτό;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζουμε οι κατσαρίδες δεν είναι άτρωτες απέναντι στην ραδιενέργεια  καθώς αντέχουν ως ένα σημείο την έκθεση σε αυτή.  Επίσης υπάρχουν και άλλα πλάσματα  που μπορούν να αντέξουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ποσότητες  ραδιενέργειας από την κατσαρίδα όπως για παράδειγμα η σφήκα Habobracon . Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως μάλλον δεν θα είναι το μοναδικό είδος που μπορεί να επιβιώσει μετά από μια πυρηνική καταστροφή.

Το σίγουρο είναι πως η κατσαρίδα μπορεί να αντέξει  10 φορές περισσότερη ιονίζουσα ακτινοβολία απ’ ότι  μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος.  Δυνητικά, η κατσαρίδα είναι σε θέση να αντέξει σε ακτινοβολία  1.000 φορές ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα.

Ακόμη πάντως και αν η κατσαρίδες επιβιώσουν από ένα πυρηνικό ατύχημα, το μέλλον για αυτές δεν προδιαγράφεται λαμπρό. Από τη μια η ραδιενέργεια που θα δεχτούν θα προκαλέσει προβλήματα στην ικανότητα αναπαραγωγής τους, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να αφανιστούν. Επίσης πολλές από τις κατσαρίδες έχουν συνηθίσει να ζουν σε αστικό περιβάλλον, κοντά στον άνθρωπο.

Έτσι αν αφανιστεί ο άνθρωπος, για ένα σύντομο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν απότομα βοηθούμενες από την περίσσεια τροφής, σύντομα όμως ο πληθυσμός τους θα μειωθεί δραματικά και το πιθανότερο είναι  να εξαφανιστούν εντελώς από τη Γη.