Πηγαίνοντας άρρωστοι στη δουλειά

Έχετε πάει ποτέ στη δουλειά σας ενώ είσαστε άρρωστοι; Αν η απάντηση είναι ναι τότε δεν είστε οι μόνοι.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική, το 65% των ενηλίκων που εργάζονται  σε χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, πάνε στην εργασία τους ενώ είναι άρρωστοι, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων που αμείβονται υψηλά  και κάνουν το ίδιο  είναι 48%.

Υπάρχουν δυο απλοί λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε στη δουλειά μας ενώ είμαστε άρρωστοι: Ο ένας αφορά τη δική μας υγεία και ο άλλος την υγεία των γύρω μας. Προφανώς  όταν φέρνουμε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στο χώρο εργασίας μας,  εκθέτουμε τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί μας σε αυτά. Ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι ηλικιωμένοι, η έκθεση αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ότι προκαλεί ένα κοινό κρυολόγημα σε έναν ισχυρό οργανισμό.

Όλα αυτά είναι πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι τα γνωρίζουν ήδη.  Επομένως, γιατί πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν να εργαστούν ενώ είναι άρρωστοι;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Ο ένας λόγος είναι οικονομικός. Ο άλλος λόγος  είναι ότι αν λείψουν αυτό σημαίνει πως κάποιος άλλος θα χρειαστεί να κάνει τη δουλειά που θα έκαναν οι ίδιοι ή ότι θα έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν όταν επιστρέψουν. Σύμφωνα με την έρευνα, το 39 τοις εκατό των εργαζομένων λέει πως δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να καλύψουν τη δουλειά τους, ενώ το 32% λέει πως ο φόρτος εργασίας είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να λείψουν.

Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που έγινε το 2014 από τον οργανισμό NSF International, το 25 τοις εκατό των εργαζομένων που πηγαίνουν να εργαστούν άρρωστοι, το κάνουν γιατί πιέζονται από τους ανώτερους τους που δεν σέβονται την κατάσταση της υγείας τους. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι οι συνάδελφοί τους θα πρέπει να έρχονται στη δουλειά, ακόμη και αν δεν αισθάνονται καλά.

Υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να μην αρρωστήσουμε στο χώρο εργασίας μας; Υπάρχουν και είναι τα παρακάτω:

  • Καλό πλύσιμο των χεριών αφού έχουμε έρθει σε επαφή με άρρωστο συνάδελφο
  • Να αποφεύγουμε όσο γίνεται τους άρρωστους συνάδελφους μας
  • Απολύμανση του χώρου εργασίας μας
  • Να λαμβάνουμε βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα