Νερό στον Πλούτωνα

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και καιρό πως ο Πλούτωνας φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή κάτω από το έδαφος του, και τώρα μια νέα έρευνα μάλλον επιβεβαιώνει τα όσα πίστευαν.

Όταν το σκάφος της ΝΑΣΑ New Horizons  πέρασε από τον πλανήτη-νάνο τον Ιούνιο του 2015 στέλνοντας τις παρατηρήσεις του πίσω στη Γη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Πλούτωνας φιλοξενούσε νερό.

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα, πιθανότατα υπάρχει ωκεανός, πάνω από 100 χλμ βαθύς και περίπου τόσο αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα στη Γη.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν και άλλους ερευνητές, ο ωκεανός αυτός  ίσως βρίσκεται κάτω από μια επίπεδη έκταση το όνομα της οποίας είναι Sputnik Planum. Το μέγεθος αυτής της έκτασης είναι 900 χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε μετά την πρόσκρουση ενός τεράστιου αστεροειδή στον Πλούτωνα.

Η εκτίμηση για την ύπαρξη του ωκεανού στον Πλούτωνα βασίζεται  μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις συνέπειες που μπορεί να είχε η πρόσκρουση του αστεροειδή.