Υπόγειος ωκεανός στην Διώνη;

Μια θάλασσα μπορεί να κρύβεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Διώνης, ενός από τα φεγγάρια του πλανήτη Κρόνου, ανέφεραν τον περασμένο Σεπτέμβριο ερευνητές.

Ο ωκεανός της Διώνης βρίσκεται 100 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της και έχει περίπου 65 χιλιόμετρα βάθος,  σύμφωνα με την έκθεση του Mikael Beuthe, πλανητικού επιστήμονα από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου στις Βρυξέλλες και των συναδέλφων του.

Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο τότε η Διώνη θα γίνει το τρίτο φεγγάρι του Κρόνου που φιλοξενεί κάποιο ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του, μετά τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν επίσης πως  τα φεγγάρια του Δία,  Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδης  έχουν και αυτά θαμμένους ωκεανούς, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και με τον Πλούτωνα.

Η ύπαρξη του ωκεανού στη Διώνη τεκμηριώνεται σύμφωνα με τους Βέλγους,  από τις μετρήσεις  βαρύτητας που έγιναν στο δορυφόρο από το διαστημικό σκάφος Cassini, το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004.