Αξονικές τομογραφίες φωτίζουν παρελθόν μούμιας

Οι ακτίνες Χ αποτέλεσαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας τη δεκαετία του 1890. Μήνες μετά την ανακάλυψη τους  στα τέλη του 1895, ο Γερμανός Φυσικός Walter Koenig χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία προκειμένου να σαρώσει 14 αντικείμενα συμπεριλαμβανομένης και μιας μούμιας, η οποία άνηκε σε ένα παιδί από την Αίγυπτο.  

Οι εικόνα  του Koenig  από τα  γόνατα του παιδιού αντιπροσωπεύει  την πρώτη ακτινολογική  διερεύνηση  μιας  μούμιας.

Εκείνη την εποχή, οι πληροφορίες σχετικά με την τη μούμια ήταν λιγοστές. Αρχικά, συλλέχτηκαν από τον εξερευνητή-φυσιολόγο  Eduard Rueppell το 1817, όμως δεν ήταν αρκετές ώστε να βγει συμπέρασμα σχετικά με την χρονική περίοδο στην οποία έζησε το παιδί.  Η ακτινογραφία  που έβγαλε ο  Koenig,  βοήθησε περισσότερο στο να αποδειχτεί η χρησιμότητα της τεχνολογίας σε αυτές τις περιπτώσεις και λιγότερο στο να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με την μούμια.

101516_scivis_feat

Τώρα, η βιολογική ανθρωπολόγος και αιγυπτιολόγος  Stephanie Zesch και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη μούμια με σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης. Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι το παιδί ήταν αγόρι. Η εξέταση των δοντιών του έδειξε πως ήταν 4 ή 5 ετών όταν πέθανε. Με τη βοήθεια της ραδιοχρονολόγησης  αποκαλύφθηκε πως έζησε κατά τη Πτολεμαϊκή περίοδο, μεταξύ 378 και 235 π.Χ.

Η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει  πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση υγειάς του αγοριού, όπως ότι είχε μια κοινή δυσμορφία στο θωρακικό τοίχωμα  η οποία ονομάζεται σκαφοειδής θώρακας,  ενώ  είχε και διόγκωση του ήπατος. Η ομάδα αποδίδει την διάταση του ήπατος σε μια παρασιτική λοίμωξη, τη σχιστοσωμίαση, η οποία είναι κοινή στην Αίγυπτο και μερικές φορές θανατηφόρα.

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας , δεν μπορούμε  προς το παρόν τουλάχιστον να είμαστε 100% σίγουροι για την αιτία θανάτου του αγοριού.  «Χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού  , είναι αδύνατο να προσδιοριστεί αιτία θανάτου», λέει η Zesch.