Πως η βαρομετρική πίεση επηρεάζει το σώμα

Πολλοί θυμούνται τη γιαγιά τους ή άλλους ηλικιωμένους ανθρώπους να λένε πως γνωρίζουν  πότε θα βρέξει επειδή το νιώθουν στα κόκκαλα τους. Οι περισσότεροι δεν  έδιναν σημασία σε έναν τέτοιο ισχυρισμό, όμως αυτός έχει μια βάση.

Οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση που συνοδεύονται από καταιγίδες  και  μεταβολές στις καιρικές συνθήκες,  επηρεάζουν το σώμα μας  με συνέπεια  πολλοί  άνθρωποι  που είναι πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους,  να  νιώθουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.

Παρά το γεγονός ότι έχει θεωρηθεί  πιθανή αιτία σχεδόν για τα πάντα, από τις αλλαγές στη πίεση του αίματος μέχρι τον αυξημένο πόνο στα γόνατα, είναι δύσκολο να κατηγορήσουμε τη βαρομετρική πίεση ως αιτία όλων αυτών των συμπτωμάτων, όταν τόσες άλλες ατμοσφαιρικές αλλαγές  – όπως η θερμοκρασία, βροχόπτωση, η  ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου – συχνά συνοδεύουν μεταβολές του καιρού.

Ακόμη και έτσι, αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όταν υπάρχουν αλλαγές στην βαρομετρική πίεση, κάτι που είναι αξιοσημείωτο. Παρακάτω μπορούμε να δούμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας:

Αρτηριακή πίεση

Η πίεση του αίματος  επηρεάζεται από την πίεση του αέρα γύρω μας.  Σύμφωνα με τη βιομετεωρολόγο Jennifer Vanos,  όταν πέφτει η βαρομετρική πίεση, το ίδιο κάνει και η αρτηριακή μας πίεση. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει ένα αίσθημα ζάλης ή ακόμα και θολή όραση.

Πονοκέφαλοι:

Η χαμηλή βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ως αποτέλεσμα της διαφοράς πίεσης που δημιουργείται μεταξύ της ατμόσφαιρας και των γεμάτων αέρα ιγμορείων. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη αν τα ιγμόρεια είναι μπλοκαρισμένα για οποιονδήποτε λόγο.

Πόνος στις αρθρώσεις:

Έρευνες που έχουν γίνει από Αμερικανούς ειδικούς σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έδειξε πως  η αύξηση της βαρομετρικής πίεσης, συνοδεύονταν από επιδείνωση του πόνου των ασθενών. Οι επιστήμονες πιστεύουν η βαρομετρική πίεση είναι πιθανό να επηρεάσει  την κινητικότητα μιας άρθρωσης ή τη ροή του υγρού που λιπαίνει τις αρθρώσεις.