Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο;

Η εποχή του φθινόπωρου έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Είναι η περίοδος που τα φύλλα χάνουν το πράσινο τους χρώμα κάτι που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για αυτά. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα φύλλα να αλλάζουν χρώμα;

Υπάρχουν διάφοροι  λόγοι για τους οποίους τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο, αλλά οι πιο σημαντικός  παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι οι περισσότερες ώρες νύχτας και οι λιγότερες ώρες ημέρας οι οποίες επηρεάζουν τη χημική διαδικασία που γίνεται μέσα σε κάθε φύλλο.

Ίσως γνωρίζετε ήδη κάτι για τη χλωροφύλλη – είναι η πράσινη χρωστική ουσία που παράγεται από τα φυτά κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.  Μερικές από τις άλλες χρωστικές  που βρίσκονται στα φυτά είναι τα καροτενοειδή, τα οποία είναι υπεύθυνα για το πορτοκαλί  χρώμα των πορτοκαλιών και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες  δίδουν κόκκινα και μοβ φύλλα. Το χρώμα αυτών των ουσιών καλύπτεται από αυτό της  χλωροφύλλης.

Ενώ η χλωροφύλλη και τα καροτενοειδή υπάρχουν  καθ ‘όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι περισσότερες ανθοκυανίνες παράγονται αποκλειστικά στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Καθώς οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες γίνονται μεγαλύτερες, η ποσότητα του φωτός που απαιτείται για τη φωτοσύνθεση μειώνεται  και η  παραγωγή της  χλωροφύλλης  σταδιακά σταματάει. Χωρίς τη παραγωγή νέας  χλωροφύλλης , το  χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα των φύλλων  αρχίζει να ξεθωριάζει και στο τέλος εξαφανίζεται. Ο μηχανισμός αυτός ουσιαστικά “ξεσκεπάζει” τα χρώματα των καροτενοειδών  και τις ανθοκυανίνων που καραδοκούσαν από κάτω.

Η μείωση της ηλιοφάνειας  είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αλλαγή του χρώματος των φύλλων, όμως η θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να επίσης να παίξουν τον ρόλο τους, και να επιταχύνουν όχι μόνο την αλλαγή χρώματος των φύλλων, αλλά και την αποσύνθεση τους.