Οι Κλόβις δεν ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής

Μια νέα έρευνα δείχνει πως οι  Χόμο Σάπιενς έφτασαν στην Νότια Αμερική, νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση αρχαίων εργαλείων και οστών που προέρχονται από διάφορα εξαφανισμένα θηλαστικά, τα οποία βρέθηκαν σε έναν πλούσιο αρχαιολογικό χώρο που ονομάζεται Arroyo Seco 2 (AS2). Το μέρος αυτό  βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη Tres Arroyos, στην περιοχή Pampas της Αργεντινής.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι κυνήγησαν και σκότωσαν αρχαία θηλαστικά στη Νότια Αμερική τουλάχιστον πριν από 14.000 χρόνια.

Όλα αυτά συνέβαιναν 1000 χρόνια πριν η προϊστορική ομάδα κυνηγών- συλλεκτών, γνωστή ως Κλόβις εμφανιστεί στη Βόρεια Αμερική.

Οι συγγραφείς της έρευνας, στην οποία  επικεφαλής ήταν ο  Δρ. Gustavo Politis, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αιρες, χρησιμοποίησαν την ραδιοχρονολόγηση για να προσδιορίσουν την ηλικία των οστών από τα θηλαστικά που βρέθηκαν στην περιοχή  AS2 και ύστερα ανέλυσαν τα ευρήματα κάτω από το μικροσκόπιο.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα οστά άνηκαν σε εξαφανισμένα θηλαστικά της Πλειστοκαίνου εποχής. Η μικροσκοπική εξέταση έδειξε ότι ορισμένα οστά ζώων  έφεραν κατάγματα που πιθανότατα προκλήθηκαν  από λίθινα εργαλεία.

Η παρουσία των οστών στο συγκεκριμένο σημείο υποδεικνύει ότι ίσως οι άνθρωποι μετέφεραν τα ζώα σε μια προσωρινή κατασκήνωση και ύστερα τα σκότωσαν για να τα φάνε.  Τα οστά ορισμένων ειδών ήταν συγκεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής AS2, κάτι που ίσως σημαίνει πως υπήρχαν καθορισμένοι χώροι στους οποίους γινόντουσαν οι σφαγές.

«Περισσότερα από 100.000 ζωικά κατάλοιπα έχουν ανακτηθεί από τις ανασκαφές στη περιοχή  AS2, και περίπου 6.200 έχουν καθοριστεί σε ταξινομικό επίπεδο» λένε οι επιστήμονες.

Τα περισσότερα από τα εξαφανισμένα είδη  πανίδας χρονολογούνται στο τέλος της Πλειστόκαινου, μεταξύ 14.064 και 13.068 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον Δρ Πολίτη και  τους συν-συγγραφείς της έρευνας , τα στοιχεία από την περιοχή AS2 και άλλες περιοχές της Νότιας Αμερικής δείχνουν ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην ήπειρο πριν οι Κλόβις  κατοικήσουν στην Αμερική.