Μεγάλο κοίτασμα ηλίου βρέθηκε στην Τανζανία

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Durham σε συνεργασία με την εταιρία Helium One,  ανακάλυψε στη Τανζανία ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ηλίου που έχουν βρεθεί ποτέ.

Το ήλιο είναι ένα άοσμο, άγευστο και άχρωμο αέριο που έχει μοναδικές ιδιότητες. Είναι το πρώτο από μια ομάδα στοιχείων που συχνά αναφέρεται ως  ευγενή αέρια.

Μέχρι τώρα το ήλιο δεν είχε βρεθεί ποτέ σκόπιμα – το ανακάλυπταν τυχαία, σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τώρα όμως οι ερευνητές από την Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο έρευνας,  η οποία αξιοποιεί και προσαρμόζει τεχνικές αναζήτησης  πετρελαίου για να πετύχει το σκοπό της.

Η  χρήση αυτής της μεθόδου είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη του πολύ μεγάλου κοιτάσματος  στην Τανζανία, το οποίο εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 54 δισ. κυβικών ποδιών.

Το ήλιο είναι  κρίσιμο συστατικό σε πολλά πεδία της επιστημονικής έρευνας και θεωρείται ζωτικό για πολλές σύγχρονες τεχνολογίες . Ωστόσο, τα γνωστά αποθέματα του γρήγορα εξαντλούνται.  Τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα ηλίου υπολογίζονταν σε 35,2 δισ. κυβικά μέτρα το 2015.