Μαριχουάνα stop (;)

Η Τσέλσι Κλίντον (κόρη της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον) υποστήριξε πρόσφατα ότι η μαριχουάνα μπορεί να είναι θανατηφόρα, όταν λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα. Ισχύει  πραγματικά αυτό;

Από μόνη της, η μαριχουάνα δεν φαίνεται  να έχει άμεσες θανατηφόρες επιδράσεις, όμως μπορεί  να αλληλεπιδρά με έναν αριθμό φαρμάκων.  Αν η μαριχουάνα λαμβάνεται μαζί με αλκοόλ, βενζοδιαζεπίνες (φάρμακα που θεραπεύουν το άγχος) ή μυοχαλαρωτικά, ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε  καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να προκληθεί μείωση αναπνευστικού και καρδιακού ρυθμού και απώλεια συνείδησης.  Αναφορές  υπάρχουν επίσης  για ανθρώπους που έλαβαν μαριχουάνα μαζί με παλαιότερης μορφής αντικαταθλιπτικά (γνωστό ως τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ) στους οποίους προκλήθηκε ταχύς καρδιακός ρυθμός και παραλήρημα.

Η μαριχουάνα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που διασπώνται από ένζυμα στο συκώτι, γνωστά ως ένζυμα του κυτοχρώματος  P450 . Αυτό συμβαίνει γιατί η μαριχουάνα περιέχει μια οργανική ένωση που ονομάζεται κανναβιδιόλη η οποία μπορεί να αναστείλει τη δράση αυτών των ένζυμων. Ως εκ τούτου, η μαριχουάνα μπορεί να εμποδίσει τη σωστή κατανομή άλλων φαρμάκων στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα.« Αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει μπορεί να προκαλέσει αυξημένες επιδράσεις ή δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις», λέει η Mayo Clinic.

Ένα παράδειγμα είναι το φάρμακο σιλδεναφίλη, κοινώς γνωστό με την εμπορική ονομασία Βιάγκρα, το οποίο διασπάται από ένζυμα του κυτοχρώματος  P450. Το 2002 ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν πως ένας 41χρονος άντρας έπαθε καρδιακή προσβολή, μετά τη χρήση μαριχουάνας και λήψης Βιάγκρα μαζί.  Μπορεί η λήψη Βιάγκρα και η χρήση μαριχουάνας να μην ήταν η μοναδική αιτία της πρόκλησης  της καρδιακής προσβολής,  ωστόσο οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα προβλήματα  που μπορεί να προκύψουν από το συνδυασμό τέτοιων ουσιών.

Ακόμη και έτσι, όσο και να ψάξει κάποιος  δεν θα μπορέσει να βρει επιστημονικές αναφορές ή άλλες ειδήσεις που να αφορούν το θάνατο κάποιου ατόμου ως  αποτέλεσμα της χρήσης μαριχουάνας σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η μαριχουάνα είναι ακίνδυνη. Μπορεί να επηρεάσει το συντονισμό των κινήσεων και να επιβραδύνει το  χρόνο αντίδρασης απέναντι στον κίνδυνο. Μια έρευνα του 2011 διαπίστωσε  πως τα άτομα που οδηγούν έως και 3 ώρες  μετά τη χρήση μαριχουάνας, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα σε σχέση με τους άλλους οδηγούς.  Επίσης  άνθρωποι που παίρνουν υψηλές δόσεις μαριχουάνας μπορεί να εμφανίσουν κρίσεις άγχους ή ακόμη και ψευδαισθήσεις.