Ο πληθυσμός των ελεφάντων μειώνεται

Πρόσφατη έρευνα από την οργάνωση Elephants Without Borders δείχνει πως ο πληθυσμός των ελεφάντων τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Το τρέχον ποσοστό της μείωσης του πληθυσμού είναι 8 τοις εκατό ετησίως, κυρίως χάρη στη λαθροθηρία.

Σήμερα ο πληθυσμός του ελέφαντα της Σαβάνας εκτιμάται ότι είναι 352.271 σε 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Η Αφρική ήταν κάποτε το σπίτι για πάνω από 20 εκατομμύρια ελέφαντες, πριν τον αποικισμό της ηπείρου από τους Ευρωπαίους, και 1 εκατομμύριο μέχρι σχετικά πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970, σημειώνει η έκθεση. Το εμπόριο ελεφαντόδοντου και η συνακόλουθη λαθροθηρία, αλλά και η απώλεια φυσικών περιοχών είναι σοβαρές απειλές για το είδος. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι ελέφαντες να χαθούν εξ ολοκλήρου από ορισμένα μέρη της Αφρικής.

Χαρακτηριστικό είναι πως πολλά πτώματα ελεφάντων βρεθήκαν ακόμη και εντός προστατευμένων περιοχών, πράγμα που δείχνει πως οι ελέφαντες που είναι μέσα σε αυτές δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλύτερα από αυτούς που είναι έξω.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη που υπάρχει για την προστασία του είδους. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων και των οργανώσεων προστασίας να καταπολεμήσουν την λαθροθηρία, και να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθούν οι οικότοποι στους οποίους ζει ο ελέφαντας.